Краят на Втората карабахска война през ноември 2020 г. промени

...
Краят на Втората карабахска война през ноември 2020 г. промени
Коментари Харесай

Посолството на Азербайджан у нас за мира в Карабах

„ Краят на Втората карабахска война през ноември 2020 година промени действителностите. Тя отвори нови хоризонти за дълго чакания мир и благоденствие в района. Пост-конфликтният кротичък развой обаче беше изпълнен напрегнато и различия. Нарастващите провокации доведоха до експлоадирането на нови широкомащабни военни дейности в района. Това се споделя в позиция на посолството на Азербайджан в България.

Според формален Баку на 19 септември арменските въоръжени сили, ситуирани в региона Карабах в Азербайджан, са подхванали редица широкомащабни военни провокации и терористични офанзиви. В резултат на експлоадиране на противопехотни мини, заложени с терористични цели от арменски диверсионни групи, са убити и ранени цивилни жители. Засегнати са и военнослужещи от Вътрешните войски и въоръжените сили на Азербайджан. В отговор, азербайджанската страна предприе ответни антитерористични ограничения за попречване на по-нататъшни военни провокации.

Преговорите сред Азербайджан и Армения не престават през последните 3 години

От една страна министър-председателят на Армения, Никол Пашинян, обществено съобщи, че Армения признава суверенитета и териториалната целокупност на Азербайджан. Това включва и региона Карабах. А въпреки това, той изпрати приветствено писмо до водачите на сепаратисткия режим в Карабахския регион на Азербайджан по случай „ деня на независимостта “. Това е акт, който Азербайджан оцени като сериозен удар върху мирния развой.

Въпреки декларативното признание на териториалната целокупност на Азербайджан, Армения продължава да поддържа военното сепаратистко формирование,. Тя отхвърля да изтегли над 10 000 военнослужещи от региона Карабах в Азербайджан. Продължаването на съществуването на части от въоръжените сили на Армения на територията на Азербайджан е в несъгласие с наредбите на Тристранното съглашение от 10 ноември 2020 година Това съставлява сериозна опасност за мира и стабилността в района. По последни данни, вследствие на ограниченията за битка с тероризма, противозаконните въоръжени групировки на арменските сепаратисти са се съгласили да смъкват оръжията. На 21 септември се чака среща сред представители на азербайджанските управляващи и арменското население на Карабах. Съществува нежна вяра за определяне на мир и непоклатимост. Но с цел да се обезпечи изцяло дълготраен мир в района, е належащо да се подпише кротичък контракт сред Армения и Азербайджан. Те взаимно би трябвало да признаят суверенитета и териториалнатаси целокупност ”.

Това се споделя в прессъобщение на посолството на Азербайджан в България, изпратено до БГНЕС.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР