Краят на на най-престижния рекламен фестивал Cannes Lions е близо.

...
Краят на на най-престижния рекламен фестивал Cannes Lions е близо.
Коментари Харесай

Подсъзнанието ви избира храна вместо вас. Пътят на Световната купа до Аржентина: краят на рекламния фестивал Cannes Lions наближава

Краят на на най-престижния рекламен фестивал Cannes Lions е близо. В него акциите са оценени по критериите творчество, успеваемост и иновация в световната рекламна, маркетингова и информационна промишленост.

Ето и тазгодишните спечелили от четвъртия и предпоследен ден на фестивала в съответните категории:

Търговия (Creative Commerce Lions)

Категория, отбелязващата новаторския метод към онлайн и офлайн търговията, решенията за заплащане и транзакционните пътувания.

420 претенденти, 30 в шортлиста, 8 акции, отличени с " Бронзов лъв ", 4 със " Сребърен лъв ", 4 със " Златен лъв " и огромната премия (Grand Prix).

Големият победител е " The Subconscious Order " на арабския уеб страница за поръчки на храна HungerStation. Агенцията е Wunderman Thompson Саудитска Арабия.

,,Choice overload " – когато имаме прекалено много благоприятни условия и не можем да решим какво да създадем, или в този случай, да поръчаме. HungerStation се заема да се оправи със 132-те часа безпределно " скролване ", които хората губят в чудене какво да ядат. Така платформата и Wunderman Thompson Саудитска Арабия, вземат решение да разработят технология, която поръчва вместо вас. Като разпознава метода, по който превъртате и наблюдава погледа ви, тя ви дава варианти, с цел да стесни опциите за избор и да ви каже какво тъкмо подсъзнанието ви желае.

„ Кампанията слага нов стандарт за търговията. Тя сподели пътя напред в това по какъв начин марките могат да отстранен мъчителните точки в миг на покупка, като в същото време прибавят значима стойност ", разяснява президентът на журито на категорията Нанси Крими-Ламана.

Ефективност (Creative Effectiveness Lions)

Категория, почитаща измеримото влияние на дадена креативна работа.

253 претенденти, 17 в шортлистата, 7 с бронз, 5 със сребро, 3 със злато и огромната премия.

" Shah Rukh Khan-My-Ad " на шоколадовите бонбони Cadbury Celebrations взе огромната премия. Агенцията е Ogilvy Индия.

Известно е, че дребните предприятия към момента усещат тежестта на финансовите битка след пандемията. Сладкарската компания Cadbury се рещава да поддържа новобранците. Тя обезпечава машинно образование посредством съдействие с софтуерната медийна компания Wavemaker India. Те употребяват лицето и гласът на фамозния индийски артист Шах Рук Хан, като структурират фрази с гласа му, тъй че да загатва и предлага няколко разнообразни търговци на дребно, според от местоположението на гледане на рекламата.

Стратегия (Creative Strategy Lions)

Как стратегическото обмисляне може да предефинира марка, да преоткрие бизнеса ѝ и да повлияе на потребителите или по-широка просвета.

699 претенденти, 48 в шортлистата, 12 с бронз, 8 със сребро, 4 със злато и огромната премия.

Големият победител тук е " Plug Inn " на Renault и организацията Publicis Sapient Париж.

С един милион електрически коли по улиците на Франция и единствено 80 000 станции за зареждане, електрическите транспортни средства са изправени пред огромно предизвикателство. Поради неналичието на запаси за основаване на задоволително зареждащи станции в цялата страна Renault и Publicis Sapient Париж вършат еквивалент на Airbnb за коли, наименуван " Plug Inn “. Приложението разрешава на хора да отворят домовете си като точки за електричество и да поддържат водачите на електрически коли, до момента в който пътуват из страната. Отдаващите си генерират и приход по този метод.

31 000 души във Франция са възприели схемата и в този момент има повече достъп от всеки път.

,,Стратегия, която предефинира продуктовата категория, отваря напълно нови модели за доходи за марките, доставя действителна стойност за индивидите, взема решение инфраструктурни проблеми и може да се приложи в световен мащаб. ", сподели ръководителят на журито на категорията, Амрита Рандхава.

Бранд прекарване и активация (Brand Experience & Activation Lions)

1992 претенденти, 158 в шортлистата, 32 с бронз, 25 със сребро, 11 със злато и огромната премия.

" FIFA 23 x Ted Lasso " на компанията за спортни видеоиги EA Sports и Apple е огромният победител. Идеята е на вътрешномаркетинговия екип на Apple.

След като сериалът " Ted Lasso “ на Apple TV, отдаден на измисления футболен тим AFC Richmond пожъна подобен триумф, почитателите възприеха " Хрътките " от Ричмонд като същински тим. За да направи крачка напред в прекарването на правилните фенове, екипът на Apple, взаимно с EA Sports, реши да вкара AFC Richmond в най-голямата футболна видеоигра - FIFA. С стартирането на първия по рода си фиктивен тим на платформата, FIFA 23 насърчи геймърите да взаимодействат с франчайза на " Ted Lasso " по друг метод. Това го направи 17-ият най-избиран тим за игра от 700 благоприятни условия за избор.

„ Две марки, и двете гениални в това, което вършат, се сплотиха, с цел да основат преживяване, по-добро от това, което всяка от тях би могла да предложи независимо. “, сподели президентът на журито на категорията, Ари Вайс.

Иновация (Innovation Lions)

131 претенденти, 13 в шортлистата, 3 с бронз, 1 със сребро, 1 със злато и огромната премия.

Победителят тук е " MouthPad " на стартъп софтуерната компания Augmental. Агенцията е Wunderman Thompson Лима.

MouthPad е неповторим интерфейс, който подкрепя на хора с увреждания на гръбначния мозък. Той им дава опция за ръководство на компютри, смарт телефони или таблети посредством език. Устройството се свързва посредством Bluetooth. Иновацията на Augmental употребява най-новите достижения в 3D печата, електронното капсулиране и стоматологичните материали. Небцето влиза в ролята на тъчпад, като дава опция на индивидите да имат повече автономност при взаимоотношението си с цифровите устройства.

„ Съдействащата технология постоянно се свежда до най-важното, само че MouthPad отива оттатък това, като разрешава на неподвижен човек да ръководи инвалидна количка, да играе видео игра, да изпраща текстово известие самичък (вместо да употребява гласово активиране), да работи на компютър, да включи секс играчка и стотици други неща, които здравите хора одобряват за даденост ", разяснява президентът на журито на " Иновация ", Грейс Франсис.

Мобилно приложение (Mobile)

308 претенденти, 24 в шортлистата, 6 с бронз, 3 със сребро, 2 със злато и огромната премия.

Голямата премия отиде при " World Cup Delivery " на уругвайската мултинационална онлайн услуга за поръчка и доставка на храна PedidosYa. Агенцията е GUT Буенос Айрес.

Когато Аржентина завоюва Световната купа по футбол, услугата за доставка на храна PedidosYa подмами аржентинците с уведомление, което в последна сметка доближава повече хора от обявата на Меси в Twitter. PedidosYa и GUT Буенос Айрес изпращат подправено уведомление до 6 милиона души, в което се твърди, че доставката им е на път. Никой обаче не е поръчвал нещо. Хората са задоволени, когато схващат, че не храната им е на път, а Световната купа, която пътува към Катар - до дома на новите първенци.

Набъбнала от национална горделивост, акцията доближи повече от половината страна с инвестиция от $0.

Бизнес промяна (Creative Business Transformation Lions)

215 претенденти, 23 в шортлистата, 4 с бронз, 3 със сребро, 2 със злато и огромната премия.

Голямата премия отиде при " ADLaM - An alphabet to preserve a culture ". Кампания на Microsoft и организацията McCann Ню Йорк, която преди два дни стана и.

Пулаар, езикът на народа Фулани от Западна Африка, се приказва от над 40 милиона души, само че през по-голямата част от историята той не е имал писменост. Решени да запазят родния си език, през 1989 година братята Ибрахима и Абдулайе Бари основават ранна версия на писменост, която назовават ADLaM - в ръкописна форма. И въпреки всичко остава нуждата от дигитализиране на писмеността, с цел да може да се употребява за връзка посредством технологии, давайки опция на хората от Фулани да прогресират в бизнес и персоналната връзка.

Така братята Бари стартират да работят с Microsoft през 2018 година, което през април 2023 година води до обновяването на писмеността в ADLaM Display, еволюцията на Пулаар, създадена в партньорство с McCann Ню Йорк и налична в пакета Microsoft 365.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР