Край Варна ще бъде построен 14-метров тръстиков кораб за нуждите

...
Край Варна ще бъде построен 14-метров тръстиков кораб за нуждите
Коментари Харесай

Във Варна строят тръстиков кораб, който ще изследва цивилизациите

Край Варна ще бъде издигнат 14-метров тръстиков транспортен съд за потребностите на експедиция, която ще изследва морските контакти сред цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата ера.

"През идната седмица се чака във Варна да дойдат три контейнера специфична боливийска тръстика и стартира построяването на кораба за интернационалната експедиция АБОРА IV ", заяви българският представител в екипа археологът от Варненския исторически музей Теодор Роков пред Българска телеграфна агенция.

Експериментът цели да потвърди изказванието на Херодот, че от Черно море са доставени желязо и калай за градежа на пирамидите в Египет. Организатор на експедицията и предстоящ капитан на 12-членния интернационален екипаж е доктор Доминик Гьорлитц от Германия. На тръстиковия транспортен съд ще плават още представители на Боливия, Съединени американски щати, Холандия, Русия, Турция.

За първообраз на кораба ще бъдат употребявани скални рисунки от Египет и Месопотамия. Корпусът на кораба ще бъде дълъг 14 метра, необятен 4 метра и висок 2 м. Всички елементи ще бъдат направени в сходство с условията на пробната археология.

Експедицията ще следва маршрута на Северния път на коприната от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, употребен в антични времена.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР