Край на Пленума на ВССДепутатите приеха ветото на президента Румен

...
Край на Пленума на ВССДепутатите приеха ветото на президента Румен
Коментари Харесай

НС подкрепи ветото на Радев върху промените в НПК

Край на Пленума на Висш съдебен съвет

Депутатите одобриха ветото на президента Румен Радев и по този начин отхвърлиха измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които болшинството в Народното събрание възвърне пълномощията на Пленума на Висш съдебен съвет и на основния прокурор, които бяха отстранени с поправките в Конституцията през декември. В претекстовете си президентът означи, че с признатите промени целеустремено се подценява върховенството на Конституцията.

За повторното приемане на промените гласоподава единствено един народен представител, 51 бяха „ срещу “, 134 – „ въздържал се “. 

Според признатите на 1 февруари текстове до избирането на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, актуалният Висш съдебен съвет продължава да упражнява пълномощията си според настоящото законодателство, при съблюдаване рестриктивните мерки, планувани в наредбите от Закона за изменение и допълнение, посредством Пленум, съдийска и прокурорска гилдия. Текстовете предвиждаха още основният прокурор и заместниците му да запазят пълномощията си, които бяха отнети с конституционните промени.

Президентът наложи несъгласие върху измененията на 12 февруари. Според него необятно прокламираната правосъдна промяна с последните промени на Конституцията бе на практика анулирана за неустановен интервал от време с признатите преходни и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Държавният глава счита, че това е целеустремено занемаряване на върховенството на Конституцията и непосредственото й деяние. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР