Край на една от големите недомислици при хората с увреждания.

...
Край на една от големите недомислици при хората с увреждания.
Коментари Харесай

Хората с необратими увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК


Край на една от огромните недомислици при хората с увреждания. Вече няма да има потребност на всеки три години те да се явяват пред ТЕЛК, с цел да препотвърдят болестта си. За лицата с необратими увреждания ТЕЛК решението ще е пожизнено.

Това реши през днешния ден Националният съвет за тристранно съдействие, откакто объди предлагането на здравния министър за изменение в Наредбата за здравната експертиза. Най-важното изменение е хората, които са с окончателни и необратими увреждания да получат ТЕЛК решение пожизнено.

Слагаме завършек на един брадясал проблем, който се разисква от най-малко 10 – 15 години, разгласи след съвещанието министър Стойчо Кацаров.

Няма потребност на всеки 3 години да потвърждаваме нещо, което е до цялостен живот. Надявам се още на следващия ден ще мога да внеса плана в Министерски съвет, добави той.

Стана ясно, че синдикатите не са подкрепили предлагането на Кацаров. Но останалите обществени сътрудници са били „ за “.

Има наследствени болести, които са през целия живот на човек и няма смисъл на 3 години да се преосвидетелства, като да вземем за пример муковисцидозата, уточни Кацаров. Пожизнен телк ще получават хората с онкологични болести и тези с 50% неработоспособност. В тази група попадат и пациентите със захарен Диабет вид 1.

Тези промени не са единствено в интерес на хората, само че и на страната, безапелационен бе служебният здравен министър.

Промяната, по думите му, ще помогне да се облекчи работата на ТЕЛК комисиите и ще се спомогне за по-бързото освидетелстване на пациентите. Според него това ще докара и до икономии в държавния бюджет.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР