Край на белодробните трансплантации за българи във Виена - това

...
Край на белодробните трансплантации за българи във Виена - това
Коментари Харесай

Чакащите у нас за белодробна трансплантация в Австрия остават без алтернатива

Край на белодробните трансплантации за българи във Виена - това става след положителната вест, че след 2-годишно спиране, българка е получила късмет за живот в Австрия.
Първи трансплантиран българин с бял дроб във Виена след спиране от две години (ВИДЕО) Операцията на Илияна Христова е осъществена на 30 юли, тя се възвръща
Вчера стана ясно, че 28-годишната Илияна Христова от Варна е трансплантирана сполучливо. Днес обаче Агенция " Медицински контрол " разгласи, че Австрия стопира интервенциите за чужденци .

Снимка: btvnovinite.bg

Болница " Света Екатерина " ще извърши първата белодробна трансплантация у нас, когато обаче нашите медици са готови от австрийските си сътрудници. Очаква се това да се случи най-рано през 2021-ва.

Първият български пациент по линия на Евротрансплант е опериран в клиниката във Виена през 2014-та година. До 2017-та 8 българи получават втори късмет там.

Снимка: btvnovinite.bg
Тогава съглашението изтича, България не подхваща стъпки да го възобнови и пациентите попадат в задънена улица. Случаят на Илияна е първи след рецесията.
Българката, която чака за белодробна трансплантация във Виена: Борбата беше тежка Тя даде кураж и на останалите 16 чакащи у нас да не се отхвърлят
Илияна получава най-чаканото позвъняване на 29 юли - клиниката във Виена е намерила подобаващ донор. Само за няколко часа идва в Австрия.

Сега към този момент тя се възвръща добре - прави първи стъпки, храни се и диша сама.

Илияна е един необикновен герой. Тя може би претърпя и е резултат на това, което направихме през последните 2 години. Знаете този мрачен, черен интервал, с който въпреки всичко се преборихме до някъде, само че в този момент се оказва, че отново сме в задънена улица”, изяснява Наталия Маева, от Националната пациентска организация.

Снимка: btvnovinite.bg
Трансплантацията идва след спиране от 2 години и митинги на пациенти. Част от тях не доживяха новото съглашение. Според него за Виена би трябвало да заминат 5-ма незабавни българи. Изненадващо обаче организация медицински контрол оповестява, че Австрия стопира да трансплантира чужденци.

" Това е изрично решение на австрийската страна и няма отношение към България ", твърди Росен Иванов, изп. дир. на ИА " Медицински контрол ".

Вече преговаряме с Германия и други европейски клиники, само че към този момент без резултат. В листата на чакащите за белодробна трансплантация са 19 души. В момента за тях опция няма.
Българката с трансплантиран бял дроб във Виена се възвръща доста добре В момента Илияна към този момент се храни и диша сама
Потърсихме за коментар и клиниката във Виена, към момента чакаме техния отговор.

Днес стана ясно и за следващ доблестен жест на близки на пациент от Бургас, изпаднал в мозъчна гибел. Донорската обстановка ще избави живота на няколко души, за които трансплантацията е финален.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР