Кръводарителите да получават ваучер за 50% от дневното трудово възнаграждение,

...
Кръводарителите да получават ваучер за 50% от дневното трудово възнаграждение,
Коментари Харесай

Депутати предлагат кръводарителите да получават ваучер за половин надница

Кръводарителите да получават ваучер за 50% от дневното трудово заплащане, което към март е 41,70 лева Целта е да се приключи търговията с кръв и кръвни артикули. Това е записано в плана за промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, импортиран в Народно събрание от депутата от " Българска социалистическа партия за България " проф. Георги Михайлов и негови сътрудници от ръководещата коалиция. С промените се резервира главният принцип за доброволност и безвъзмездност на кръводаряването, само че в разноските за взимане на кръв се включват нови тласъци, а на досегашните се усилва финансирането. И сега лечебните заведения заплащат за кръв при незабавни случаи и при липса на наличия от нужната кръвна група, за произвеждане на ваксини, серуми и имуноглобулини, за научноизследователски цели от 90 до 100 лева Предлага се отсега нататък цените да са от 120 до 180 лева на литър кръв.
В плана на депутатите остава правото на 2 дни заплатен отпуск за кръводарителите и на подкрепителна храна и питиета, само че цената им от 8 лева става 15 лева Възстановяват се транспортни разноски при показан документ, които се планува да се усилят от 5 на 35 лева
Сред претекстовете за измененията е, че с тях ще се подсигурява финансирането на дейностите по кръводаряване и кръвопреливане, разноските по тяхното взимане и проучванията, ще се вкара система за ранна диагностика и надзор на здравето, ще се основат тласъци за кръводарителство.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР