Лекция за правата и задълженията на работещите българи в чужбина

...
Лекция за правата и задълженията на работещите българи в чужбина
Коментари Харесай

Инспекцията по труда запозна студенти от Нов български университет с трудовите им права и задължения при работа в чужбина

Лекция за правата и отговорностите на работещите българи в чужбина изнесоха пред студенти от Нов български университет Деница Николова и Димитър Маджаров от дирекция „ Трудова подвижност " към ИА „ Главна ревизия по труда " (ИА ГИТ).

В началото на презентацията представителите на Агенцията направиха малко показване на статута, ролята и функционалностите на Инспекцията по труда като надзорен орган, гарантиращ спазването на трудовото законодателство във всички браншове и действия. По време на лекцията бяха показани главните моменти от законодателството в региона на командироването и изпращането в границите на даване на услуги, активността на предприятията, осигуряващи краткотрайна работа и трудовата претовареност на чужденци - жители на трети страни, у нас. Инспекторите по труда показаха и съответни случаи от техния професионален опит и положителни практики от присъединяване им в трансгранични събития, интернационалните планове и взаимни и съгласувани инспекции с други страни - членки на Европейски Съюз.

За 2024 година това бе второто проведено осведомително събитие за Нов български университет, в което взеха присъединяване представители на Главната ревизия по труда. То е част от поетите задължения на Агенцията по отношение на подписаното при започване на годината Споразумение за съдействие и взаимна активност. Досега лекции са изнесени още във Висшето транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков " и в Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски ", с които ИА ГИТ също има подписани съглашения.

През месец април 2024 година представител на ИА ГИТ взе присъединяване и в кариерния конгрес на Техническия университет - София.

Продължават и лекциите в междинните учебни заведения за запознаване на младежите с техните трудови права и отговорности и за какво е значимо да съблюдават разпоредбите за безвредна работа. Във фокуса на събитията попадат учащите, тъй като те са бъдещи участници на пазара на труда, а културата на предварителна защита се възпитава още в процеса на учебния стадий на образование. Към момента такива събития се организираха в градовете Видин, Варна, Бургас, Добрич, Монтана, Хасково, Пазарджик, Силистра, Русе, Шумен. Предстои провеждането им и в други градове в страната.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР