Краткото, но славно царуване на Юпитер като планетата с най-много

...
Краткото, но славно царуване на Юпитер като планетата с най-много
Коментари Харесай

Откриха 62 нови луни на Сатурн

Краткото, само че славно царуване на Юпитер като планетата с най-вече луни в нашата слънчева система се свърши тази седмица, откакто учени потвърдиха откриването на 62 нови луни, обикалящи към Сатурн – с което общият брой луни на пръстеновидната планета доближи невероятните 145 броя.

Това е съдбоносен скок пред 95-те доказани луни на Юпитер – общо, което засенчи броя на луните на Сатурн за няколко месеца, откакто 12 нови луни бяха публично приети в орбита към Юпитер в края на декември. Сега Сатурн е първата и единствена планета в Слънчевата система с повече от 100 известни луни, съгласно откриватели от Университета на Британска Колумбия, които помогнаха за новите открития.

Екипът от интернационалните откриватели направи своите открития, употребявайки данни от Телескопа Канада-Франция-Хавай на върха на Мауна Кеа, Хавай сред 2019 година и 2021 година Чрез анализиране на набор от поредни изображения, направени през 3-часови прозорци за наблюдаване, екипът разпознава 62 луни, които преди този момент са били прекомерно дребни или прекомерно тъмни, с цел да бъдат открити. Някои от по-малките луни са с широчина единствено 1,6 благи (2,5 километра) – разстояние, по-малко от дължината на Националния мол във Вашингтон, окръг Колумбия.

Всичките 62 новооткрити луни са „ неправилни луни “, което значи, че следват далечни, елиптични орбити към своята планета хазаин и постоянно се движат ретроградно или в противоположна посока на въртенето на Сатурн. Много от тези дребни, странни луни се събират дружно в сходни ретроградни орбити, което допуска, че може да са произлезли от по-голяма родителска луна, която се е разпаднала преди милиони години, съгласно откривателите.

„ С достигането на лимита на актуалните телескопи откриваме от ден на ден доказателства, че луна със междинен размер, обикаляща назад към Сатурн, е била взривена преди към 100 милиона години “, споделя в изказване Брет Гладман, професор по астрономия и астрофизика в UBC.

Очаква се новите луни да бъдат приети по-късно този месец от Международния астрономически съюз – група от повече от 12 000 учени, виновни за определянето на небесни тела, наред с други неща.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР