Краставицата съдържа 97% вода. Мнозина си спомнят хумореската на Мирча

...
Краставицата съдържа 97% вода. Мнозина си спомнят хумореската на Мирча
Коментари Харесай

Съхраняваме краставиците грешно! Могат да са два пъти по-трайни

Краставицата съдържа 97% вода. Мнозина си спомнят хумореската на Мирча Кришан за студента, научил единствено този факт, който непрекъснато повтаря на всеки подложен по време на изпит въпрос. Действително зеленчукът съдържа 95-97% вода, поради което е желана освежаваща храна в горещите летни месеци. Много са значими обаче верният избор и съхранението, тъй че да се резервира свежестта му и действителните изгоди за организма.

Краставиците са натурален мощен абсорбент, който интензивно отстранява токсините от човешкото тяло. Стимулират апетита и образуването на солна киселина в стомаха. В тях има доста калий и фибри, които въздействат добре върху действието на бъбреците най-много с отличното си диуретично деяние. Някои ензими в краставиците оказват помощ за по-доброто асимилиране на протеините и витамините от група В. Това е и една от най-диетичните храни - в 100 грама се съдържат едвам 12 калории.

Краставиците са известни и с козметичния си резултат върху човешката кожа поради стягащите си свойства и изчистването на порите. Заради това и постоянно се употребяват за понижаване на утринното отичане на очите, а също и за усмиряване при слънчево изгаряне.

Не е задоволително краставицата просто да бъде зелена и твърда, показват агрономите.

Първото нещо при избора на този зарзават не е толкоз вярната и права форма, а да се обърне внимание на цвета - той би трябвало да бъде еднообразен, тъмнозелен, а от време на време, според от сорта, даже изумрудено зелен. Не би трябвало да има жълти петна, а повърхността не би трябвало да лъщи.

Освен това би трябвало да се избират единствено зеленчуци, които нямат натъртвания, пукнатини, драскотини или други недостатъци. Качествените краставици са еластични, а най-хубави са междинните по мярка.

Обърнете внимание и на дръжките – те също би трябвало да са свежи и без недостатъци. Даже по-големите дръжки разрешават по-голяма устойчивост на откъснатите зеленчуци.

Краставиците може да устоят на ветровито място доста по-дълго време, в сравнение с в хладилника. Например в ветровит килер или маза може да се съхраняват 2-3 седмици, до момента в който в ледник - не повече от 7 дни.

Тъй като съдържат огромно количество вода, те самите може да отделят вода по време на предпазване. Ето за какво е значимо да не бъдат поставяни в компактно затворена найлонова торба. Ако краставиците не „ дишат “, те бързо се скапват. Освен това в ледник те не би трябвало да бъдат държани наоколо до други плодове и зеленчуци.

Добре е всеки зарзават да бъде завит в самостоятелна хартиена забрадка и по-късно подложен в резервоар. Ако съхранявате краставиците си в ледник, целесъобразно е да са надалеч от вентилатора или от фризера.

Някои дават и по-специфични препоръки за опазване на краставиците по-дълго време свежи - намажете ги с разрушен белтък. Ципата, която ще се образува от белтъка, няма да разреши влагата да се изпарява от краставиците.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР