Красимир Ципов беше единствената номинация за председател на ЦИК, направена

...
Красимир Ципов беше единствената номинация за председател на ЦИК, направена
Коментари Харесай

Президентът: Новата ЦИК се нуждае от 60 дни, за да свърши работата си

Красимир Ципов беше единствената номинация за ръководител на ЦИК, направена по време на консултациите на президента с парламентарно показаните партии и обединения

Трябва да създадем по този начин, че новата Централна изборна комисия да има 60 дни за работа, другояче изрично застрашаваме реда в изборния развой. Tова съобщи президентът Румен Радев на консултациите с парламентарно показаните партии и обединения, на които бяха показани техните номинации за състава на Централната изборна комисия (ЦИК). Ако Конституцията повелява на президента да назначи изборите до два месеца от датата на разформироване на Народното събрание, то активността на ЦИК се мери в дни, акцентира Румен Радев.

Затова, по думите на президента, би трябвало да се работи експедитивно и отговорно по реда и по метода, избран с измененията в Изборния кодекс, с цел да могат промените в закона да станат факт и новоназначената Централна изборна комисия да встъпи в своята роля с деня на разформироване на Народното събрание.

Политическата логичност на изборното законодателство диктува парламентарно показаните партии да намерят консенсус при установяване на състава и управлението на Централната изборна комисия, уточни още Румен Радев. Президентът добави, че това изисква спокоен разговор, конструктивност, които от време на време мъчно се реализират, само че чака от партиите да отговорят на упованията на обществото.

На четирима представители в комисията имат право парламентарната група на ГЕРБ-СДС, по трима " ИТН " и „ Българска социалистическа партия за България ", по двама Движение за права и свободи и " Демократична България " и един представител от " Изправи се! Мутри вън! ". Президентът разгласи още, че откакто бъдат подадени и тествани нужните документи на препоръчаните представители, общественото чуване на претендентите за ЦИК ще се организира на 7 май, с цел да може на 11 май да се обнародва декрет и да се подсигурява проведен избирателен развой.

Държавният глава още веднъж разяснява и тиражираните операции и лъжи, че президентът показва, дефинира и избира състава на ЦИК и нейното управление, което е изрично погрешно. „ Затова тук са партиите, по закон парламентарно показаните групи и обединения показват претендентите и управлението. Президентът не взема решение. Президентът само с акт, както е несъмнено в закона, обнародва вашето решение ", обърна се Румен Радев към представителите на парламентарно показаните партии и обединения.

Предложението на парламентарната група на ГЕРБ-СДС за ръководител на Централната изборна комисия е Красимир Ципов. Това беше и единствената номинация за председателския пост в комисията, направена по време на срещата. Другите претенденти на парламентарната група ще бъдат оповестени след уточняване на управителните позиции.

От ПГ на " ИТН " предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов.

Кандидатите на „ Българска социалистическа партия за България " са Емил Цветанов Войнов, който беше препоръчан и за зам.-председател, Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева.

ПГ на Движение за права и свободи предложи за членове на ЦИК Севинч Солакова, и юристът Орхан Чаушев.

От ПГ на " Демократична България " предложиха социологът Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

ПГ " Изправи се! Мутри вън! " номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК.

Публичното чуване на номинираните претенденти ще се състои на 7 май в президентската институция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР