Кръговото кръстовище до Централна гара - Пловдив се очаква да

...
Кръговото кръстовище до Централна гара - Пловдив се очаква да
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 31.01.2024 г.

Кръговото кръстовище до Централна гара - Пловдив се чака да бъде отворено през август, а от средата на февруари поетапно ще бъдат затваряни пресечки на бул. „ Васил Априлов “ поради построяването на тунела под жп гарата. Това оповестиха след взаимна среща представители на компанията реализатор на плана, отрасловият зам.-кмет по строителство инж. Тошо Пашов и кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов. През септември се възнамерява стартирането на новите местни платна за придвижване на бул. „ Васил Априлов “. В бъдещия авто подлез по бул. „ Васил Априлов “ ще се влиза след пресечката с ул. „ Тракия “. Идващите от север коли ще могат да продължат и по локалното платно на булеварда, с цел да стигнат до „ колелото “ на гарата. В противоположна посока на север от кръговото, също ще има локално платно. Тунелът под гарата ще излиза в регион „ Южен “ при кръстовището с улиците „ Калиакра “ и „ Димитър Талев “.

Националният институт за недвижимо културно завещание е почнал процедура за оценка на постройката на улиците „ Цар Иван Александър “ и „ Густав Вайганд “ в Пловдив, с цел да бъде оповестена за културна полезност. Въпреки това, законът не разрешава прекъсването на разрушаването на постройката по време на процедурата. В заместник-министърът на културата, арх. Чавдар Георгиев, удостовери, че процедурата е почнала, само че означи, че настоящето законодателство има пропуски. Според него, постройката може да получи отбрана единствено след извървянето на целия развой по проучване и анализиране на характерностите ѝ, което нормално лишава към 6 месеца. През 2012 година постройката е изгубила статута си на монумент на културата и сега не попада под режимите за запазване на недвижимото културно завещание. Заместник-министърът съобщи, че няма съответна информация дали през годините е имало нерегламентирани и изобщо някакви намеси в образа на постройката, които да са станали причина за отнемането на статута ѝ. Временна отбрана, нова категоризация на обектите недмижима културна полезност, повече надзор, по-ефективен мониторинг са част от измененията, които министерството на културата предлага в готовия към този момент план за изменение на Закона за културното завещание.

170-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов се празнува през днешния ден в Пловдив. От 11.00 ч. пред паметника на бележития българин на едноименния площад пред постройката на общината слово ще произнесе Радомир Чолаков - правист и депутат. Водещ на церемонията ще е артистът от Пловдивския трагичен спектакъл Симеон Алексиев.

Дойчин Ангелов е назначен за изпълнителен шеф на Летище Пловдив. Това се случи след продобиване на конкурс за поста в Министерството на превоза и известията. До момента той заемаше поста на ръководител на Съвета на шефовете на летище Пловдив. На негово място е назначен финансистът Тодор Шопов. Досегашният шеф на аеропорта Красимир Пешев става член на Съвета на шефовете с решение на транспортния министър. „ Амбицията ни е да усилваме броя на полетите и да развиваме летище Пловдив “, съобщи новият изпълнителен шеф Дойчин Ангелов.

Над 3 милиона лв. дължи Община Пазарджик за Градините на света - грандиозния план на предходната локална администрация, построен в източната част на парк „ Острова “. Това заяви кметът на града Петър Куленски. До момента не е платено нищо за осъществените действия, а сумата е част от задълженията, които незабавно ще би трябвало да бъдат погасени. Новата атракция към момента няма Акт 16, въпреки че беше направено формалното ѝ разкриване в навечерието на изборите. Гости на събитието бяха Карл Люис и Христо Стоичков. Наследените от новата локална власт отговорности нарастват, като към този момент се приказва за общ размер от порядъка на 70 милиона лв.. Общината изиска от Министерството на финансите безлихвен заем от 11 милиона лв. за да стартира да погасява най-неотложните отговорности, заяви още Петър Куленски.

Движение за права и свободи влиза в ръководството на Община Смолян. Общинският ръководител на Движение за права и свободи в родопския град Милен Журналов стана част от екипа на кмета от ГЕРБ Николай Мелемов. От 1 февруари, Журналов ще е зам.-кмет с сектор юношески действия, спорт и туризъм. Информацията бе доказана пред Дарик от кмета Мелемов. Така, Движение за права и свободи става част от ръководството на община Смолян, като очевидно от поддръжката в локалния Общински съвет, за ръководството на ГЕРБ е и локалната коалиция КРОС - Новото време, чийто представител Димитър Кацаров е ръководител на Общинския съвет. Милен Журналов бе определен за общински консултант, само че още предходната седмица е подал заявление за преустановяване на пълномощията му пред Общинската изборна комисия. На негово място в локалния парламент влиза Елица Касабова.

57-годишен мъж е умрял при пожар предходната нощ в пловдивското село Бенковски, оповестиха от Пожарната. Три противопожарни екипа са гасили огъня в къщата на индивида, който е открит овъглен след потушаването на пламъците. Мъжът се е нагълтал съдбовно с газ, пушек и токсични па̀ри и е изгорен в огъня. Към 21:30 ч. нощес огнеборците са гасили пожар и в склад за строителни материали и автосервиз в Пловдив. Огънят е премахнат с 5 пожарни автомобила.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР