Кръгла маса на тема Алтернативни маркетингови решения на стартираща бизнес

...
Кръгла маса на тема Алтернативни маркетингови решения на стартираща бизнес
Коментари Харесай

Свищовски студенти се конкурираха с идеи за нов маркетинг на фирма

Кръгла маса на тематика „ Алтернативни маркетингови решения на започваща бизнес организация ”, се организира в Стопанската академия „ Димитър А. Ценов ” в Свищов, проведена от катедра „ Маркетинг ”.

В събитието взеха присъединяване 21 студенти-бакалаври от компетентност „ Маркетинг ” в постоянна форма на образование от всички курсове, преподаватели от катедрата и Димитър Анев – притежател на компания „ Вестимо ” ООД – Свищов. Кръглата маса откри гл. ас. доктор Ваня Григорова, която разясни задачата, дилемите, формата и регламента на полемиката. Собственикът на компанията показа националната и интернационална специфичност на сектора за произвеждане и продажба на дамски дрехи-уникати, с цел да дообогати предоставената авансово информация за маркетинговата активност на бизнес организацията.

Основната цел, която си сложи форумът, е посредством осъществяване на полемика да способства за развиването на двупосочната връзка „ просвета – бизнес ”, залегнала като един от целите на националната политика за висшето обучение. По-конкретно, участниците потърсиха приложение на маркетинговите познания, усвоени от студентите при обучителния развой, за създаване на маркетингова тактика за развиването на марката CULTO, създаван и притежаван от започващата българска компания „ Вестимо ” ООД. Реалната обстановка бе в детайли показана под формата на създаден проблем с данни от практиката и плановете на компанията, и сложени в него въпроси.

В продължение на един час седем екипа от студенти, подпомагани от двама преподаватели от катедрата в ролята на техни ментори (ас. Живка Тананеева и ас. Атанаска Решеткова), генерираха хрумвания за нова маркетингова тактика на компанията за пазарите в България, Румъния и Англия, които показаха пред журито и всички участници с забавни устни и електронни презентации. По този метод, младите маркетолози разкриха разнообразни различни тактики за превъзмогване на поставените проблеми, битка с конкуренцията и сполучлив пазарен растеж на започващата компания, в това число в интернет-пространството. Маркетинговите тактики на екипите се оценяваха по критерии, оповестени при започване на форума и по време на тяхното показване се организираха дейни полемики сред студентите и притежателя на компанията по отношение на осъществимостта и адекватността на препоръчаните решения, т.е. до каква степен компанията е в положение да предприеме съответните маркетингови интензивности, отчитайки рамката на вътрешнофирмените и пазарните фактори. След чуване на всички участници, тричленното жури в състав гл. ас. доктор Ваня Григорова, гл. ас доктор Радослав Йорданов и Димитър Анев класира преди всичко екипа на Иван Драгомиров от 4 курс, Росица Кирилова и Анелия Минковска от 2 курс, които награди с фирмени спортни дрехи CULTO. Стратегията на този екип включи комплекс от най-детайлно и най-интересно показани маркетингови мероприятия за марката, свързани с продуктови, ценови, дистрибуционни, информационни и пазарни интензивности, които се приближават най-вече до положението и капацитета на компанията за разширение на пазарния дял в Румъния, както и упоритостите за завземане на нов задграничен пазар във Англия. Връчена бе и поощрителна премия на екипа с най-оригинална и атрактивна презентация на студентите от 4 курс Мерт Дурхан, Теодора Цвяткова и Сийка Жекова, а всички участници получиха документи.

Според уредниците, извършеният конгрес реализира няколко резултата. От една страна, студентите се срещнаха с на практика проблеми, зараждащи при реализиране на маркетинговата активност в действителни условия и за нов бранд, и приложиха знанията и творчеството си, с цел да открият най-правилните ad-hoc решения. Те откриха многозначното проявяване на маркетинга и нуждата от задълбочени познания за причинно-следствените връзки сред маркетинговите и бизнес процесите. От друга страна, притежателят на компанията получи нови скъпи маркетингови хрумвания за фирменото развиване за марката CULTO в България и в чужбина от разнообразни гледни точки.

Представянето на студентите Димитър Анев дефинира като доста положително и съобщи: „ Получих следващото доказателство за високото качество на образованието по маркетинг в Стопанска академия! Изключително добре показани и обосновани маркетингови тактики с висока степен на креативност, които считам безусловно да приложа в моята работа във компанията. Бих се радвал да поддържаме тесни връзки със студентите и в бъдеще – изгодите ще са взаимни! ”.
Предвижда се тази форма на определяне на симбиоза сред науката, в лицето на студентите и преподавателите, и българския бизнес, да се трансформира в традиция за катедра „ Маркетинг ”, споделиха уредниците.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР