КПКОНПИ е загубила на първа инстанция делото за конфликт на

...
КПКОНПИ е загубила на първа инстанция делото за конфликт на
Коментари Харесай

КПКОНПИ изгуби делото за конфликт на интереси срещу Александър Манолев

КПКОНПИ е изгубила на първа инстанция делото за спор на ползи против някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев, който е измежду шестимата българи, глобени за корупция от Съединени американски щати по закона  " Магнитски ", заяви. 

Съдия Миглена Николова от Административен съд София град (АССГ) е отменила наложената му санкция от 10 000 лева за спор на ползи, като вместо това антикорупционната комисия е наказана да заплати 6000 лева на Манолев за разходи по делото. По последни информациите банковите сметки на санкционирите българи са блокирани.

Припомняме, че през октомври 2019 година КПКОНПИ установи . Тогава тя откри, че до момента в който е бил зам.-министър, Манолев е взел участие и в управата на Държавен фонд " Земеделие ", които е и инспектор на средствата от Европейски Съюз по програмата за развиване на селските региони, която финансираше строителството на обекти за селски туризъм. Решението бе обявено дни, откакто против него бе импортиран и обвинителен акт за подбуждане към корист с европейски средства. Наказателното дело и оповестеният спор на ползи бяха заради къщата за посетители край Сандански, която Манолев е ползвал като персонална резиденция, въпреки че е финансирана с близо 400 хиляди лева от фонд " Земеделие ", с цел да се развива туризма в района. Прокуратурата твърдеше, че някогашният зам.-министър е работил с подставено лице за къщата си за гости - официално адресат на средствата е компания на Ана Димитрова, дъщеря на детегледачката на сем. Манолеви. Освен това стана известно, че Димитрова е представяла погрешни документи, че е аграрни производител, с цел да употребява европомощите.

Първоначално столичният. След това обаче Върховният административен съд (ВАС) върна делото за ново разглеждане от долната инстанция. Върховните магистрати оповестиха, че първоинстанционният съд не е обяснил по какъв начин тъкмо Манолев е можел да въздейства върху Държавен фонд " Земеделие ".

При новото разглеждане в този момент АССГ споделя, че спор на ползи няма, тъй като КПКОНПИ се проваля в опита си да потвърди " частен интерес " на Манолев, който може да повлияе на безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията по работа на ДФЗ. Съдът смята, че генералното пълномощно, което Манолев е имал, с цел да представялва компанията на Димитрова, не е задоволително доказателство, с цел да се обоснове съществуването на частен интерес.  " В интервала от 05.05.2017 година до 18.04.2019 година, когато е освободен от длъжността заместник-министър на стопанската система и член на Управителния съвет на Държавна фирма " Земеделие ", Александър Манолев е имал лостовете за практикуване на въздействие на всички структурни звена в Държавна фирма " Земеделие ", се споделя в решението на КПКОНПИ, отхвърлено в този момент от съда.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Къщата за посетители край Сандански е построена със средстава на Манолев, отпускани като заеми, като документите по проекта са показани от него, а част от тях са подписвани от Манолев в качеството му на прокурист на компанията на Димитрова. Според КПКОНПИ Манолев не е заявил икономическата си съгласуваност с компанията на дъщерята на гледачката на децата му. На сдружението е провиснал заем от 700 хиляди лева от компания, която в предишното е била владеене на Манолев. След това той трансферира дяловете на татко си. За заема е завършен контракт и точно с тези пари е издигната къщата за посетители. След това фонд " Земеделие " е " реимбурсирал " Манолев с малко над 360 хиляди лева Впоследствие Манолев, още веднъж като прокурист, е подписал и различен контракт с още няколко компании за изграждане на тръбопровод с минерална вода до няколко обекта, в това число и къщата за посетители.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР