Козунакът – тази обичана традиция на Великден и любимо лакомство

...
Козунакът – тази обичана традиция на Великден и любимо лакомство
Коментари Харесай

Рецепти за бърз и пухкав козунак

Козунакът – тази обичана традиция на Великден и обичано лакомство през останалата част от годината

Противно на убеждението, че приготвянето му е трудоемко и изисква време, тук ще намерите няколко предписания за бърз, бухнал и елементарен козунак, написа

Пухкав козунак

Необходими артикули: 1 кг брашно, 500 мл хладко мляко, 100 г захар, 2 пакетчета суха квас, 150 г масло на стайна температура, 1 ч.л. сол, 3 яйца, кората на 2 лимона, 2 ч.л. ванилия, 2 жълтъка с малко мляко за намазване, 4-5 с.л. кристална захар за поръсване.

Начин на подготвяне: Замесва се меко тесто от посочените артикули и се оставя да втаса за към час. Разделя се на 8 равни елементи, които се вършат на топки. Оставят се 15 минути да почиват, след което се изтеглят на дълги фитили. Оплитат се по 4 на плитка. Може и да се усукват по две, след което се завиват на кръг.

Получените козунаци се слагат в намаслена тава. Тя може да се застеле с хартия за печене. Козунаците се оставят да втасат, до момента в който удвоят размера си. Отгоре се намазват със примес от разрушеното яйце и млякото. Отгоре се поръсват с кристалната захар.

Козунаците се пекат в авансово загрята фурна на 180°C за към 45 минути. Готови са, когато се зачервят. При почукване изпод би трябвало да издават кух тон.

Готовите козунаци се изваждат и се оставят да се охлаждат, без да се покриват от горната страна. Съхраняват се в хартиен плик.

Вкусен козунак

Необходими артикули: 500 г брашно, 150 г пудра захар, 20 г прясна квас или 2 и 1/4 ч. л. суха квас, 125 г (1/2 ч. ч.) разтопено краве масло, 125 мл (1/2 ч. ч.) прясно мляко, 3 яйца, настъргана лимонова кора, 1 ч.л. сол, 1-2 с.л. стафиди, шепа бадеми, настъргана лимонова кора, 1 яйце за намазване

Начин на подготвяне: Маята се разтваря с 2 с.л. топло мляко, 1 ч.л. захар и 2 с.л. брашно. Продуктите се разбъркват добре и се оставят настрани на 10 минути.

Брашното се пресява в купа 2 пъти. В него се оформя кладенче, в което се изсипват маята с яйцата, разрушени добре с останалото мляко и захар. Към полученото се прибавят солта и настърганата кора от лимон. Започва да се меси тесто, като през това време ръцете се потапят в разтопено масло, с цел да не залепва.

Готовото тесто би трябвало да е поело цялата лой, би трябвало да е меко, безпрепятствено и да стартира да прави мехури. Прибира се на топло място, с цел да втаса и удвои размера си.

Втасалото тесто се вади и се премесва с намаслени ръце върху намаслена повърхнина. Прибавят му се и авансово оваляните в брашно стафиди. Оформя се в мечтаната форма, слага се в дълбока тава, намазана с масло и се оставя още веднъж да втаса.

Когато козунакът е удвоил размера си, се намазва с разрушеното яйце и се набожда от горната страна с обелените бадеми. Пече се в авансово загрята на 180 °C фурна към 30-40 минути до приемане на кафява коричка.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР