Козунакът е едно от любимите ястия, които консумираме на християнския

...
Козунакът е едно от любимите ястия, които консумираме на християнския
Коментари Харесай

Съвети при печене на козунак

Козунакът е едно от обичаните ястия, които консумираме на християнския празник Великден. Трапезата тогава се състои от козунак, агнешко и боядисани яйца. Макар да не са публично канонизирани от християнската черква, ястията имат свещена роля в българската традиция.

Заради символиката на козунака на великденската софра, всяка стопанка се стреми да подготви съвършения домакински козунак за своето семейство.

Истината е, че това тестено произведение има своите тънкости и стъпки, от които зависи триумфът на крайния резултат. Ето и кои са главните препоръки за изпичането на съвършения козунак вкъщи:

1. Не оставяйте тестото да бъде прекомерно течно, тъй като това може да аргументи разливане и след това козунакът ще стане прекомерно плосък. Важно е да намерите златната среда и да не допускате нито прекомерно течна консистенция на тестото, нито прекомерно гъста.

2. Месете по-дълго време! Перфектният домакински козунак се получава след задоволително дълго време на месене. За задачата е значимо да месите по-бавно и дълготрайно, до момента в който тестото не се отлепи от вашите пръсти и плота.

3. Месенето би трябвало да бъде на висока температура и с авансово затоплени артикули. Тестото обича температура от порядъка на 35-40 градуса.

4. Използвайте микс от мазнини! Важна загадка за постигането на съвършения козунак е смесването на два типа мазнини – растителна и животинска. Половината лой е целесъобразно да се постави преди месенето, а останалата да се добави последователно по време на месенето.

 съвършено изпечен козунак

5. Спазвайте съотношението сред брашно и захар! За да получите съвършения домакински козунак, е значимо да се придържате към златното предписание – на всеки един кг брашно добавяте 250 г захар. За още по-добри финални резултати разтворете захарта авансово в топло мляко, с цел да получите резултата конци.

6. Отделете повече време за втасването на тестото – колкото повече време тестото шупва, толкоз по-добро става неговото качество. Минимумът за втасване е 1 час, а оптималният интервал е 3-4 часа.

7. Овлажнете фурната преди изпичане! Важен съвет при изпичането на козунака е да овлажните авансово фурната. За задачата можете да употребявате съд с вода. Загрейте фурната на 200-220 градуса за към 10 минути преди да поставите козунака. След това намалете температурата до 180-190.

8. На финала, не вадете козунака от фурната, преди той да е изстинал. Когато прецените, че козунакът е подготвен, просто изключете фурната и изчакайте известно време да изстине. Този съвет ще ви подсигурява по-мек и бухнал козунак най-после.

Вижте и някои хрумвания за:

- козуначени плитки;

- козунак на конци;

- козуначена питка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР