Козаревич представя продукта за българския пазар В края на октомври,

...
Козаревич представя продукта за българския пазар В края на октомври,
Коментари Харесай

Бездимни цигари атакуват българския пазар до месец


Козаревич показва продукта за българския пазар

В края на октомври, най-късно при започване на ноември на българския пазар ще се появи новаторската технология на бездимните цигари, която към този момент се употребява от 3 млн. консуматори в международен мащаб и задачата й е понижаване на вредите както за пушачите, по този начин и за близките. Това оповестиха от пред публицисти от " Филип Морис България “, които сега са в развой на одобрение на продукта " АйКос “ (IQOS) за българския пазар.

Продажбата на бездимните или наричани още нагреваеми цигари на пазара в България става допустимо откакто Народното събрание одобри данъчни промени, определящи данък за тази стока като на рязания тютюн. Към момента устройството за пушене " АйКос “ се продава в към 30 страни в света, дружно с няколко бленда тютюневи артикули, наречени нагреваеми стикове и пласиране в кутия. В България ще започва продажбата на три разновидности – с по-лек мирис, по-тежък и ментол. Цената им ще е почти като на обичайните кутии цигари междинен клас. Устройството за пушене и зарядното му ще са в действителност по-голямата първична инвестиция. В Гърция " АйКос “ коства към 70 евро, възнамерява се цената у нас да е по-ниска.

Устройството няма нищо общо с познатата електронна цигара, която употребява течен никотин и въпреки да беше фешън при въвеждането на всеобщите забрани за пушене на обществени места, не съумя да се наложи като различен на цигарите артикул. Реално с " АйКос “ пушачът пуши същински тютюн, който обаче е обработен по специфична технология. Т.нар. гофриран тютюнев пай е част от нагреваемия стик, който се поставя вътре в устройството. В него керамична пластина със стъклено покритие и фини жлебове от платина, злато и сребро поддържа по време на пушенето температура под 350 градуса, която е задоволителна за отделянето на аромата и никотина от тютюна, само че без да има дим и миризма. При стандартната цигара тютюнът гори при 600-900 градуса по Целзий и се отделят към 800 нездравословни субстанции, които се вдишват от пушача и близките. При затоплянето на тютюна, без той да гори, се понижават с до 90 % токсичните боклуци, които се отделят при елементарното пушене, настояват от компанията. Фактически, след приключването на пушенето, от устройството се вади единствено пожълтял от нагряването стик.

Няма аромат за близките, няма пушек, няма пепел и няма заплаха от пожар, изясни Пьотр Козаревич, районен управител на " Филип Морис “ по научните и регулаторните въпроси.

Той уточни, че единствената цел на компанията му е да понижи вредите за пушачите, запазвайки им вкусовите чувства, и да отговори на настройките за премахването на тютюневия пушек в обществото. Козаревич цитира поръчани от " Филип Морис “ проучвания за резултата от 90-дневно прилагане на продукта от пушачи, които показвали, че биопоказателите им са близки до тези на спрели цигарите. Той обаче посочи, че това проучване продължава и по-категорични резултати за резултата върху организма могат да се дадат една година след прекосяването към бездимните цигари. Тези клинични данни следва да се ревизират и от самостоятелни проучвания в хода на регистрацията на продукта на другите пазари, добави той.

Козаревич категорично съобщи, че задачата на компанията не е да притегля нови консуматори и да усилва пушачите, а и изследване сочело, че тези, които са спрели цигарите, и непушачите, нямат интерес към различните бездимни артикули. По думите му единствената цел е замяната на обичайните цигари с новия артикул, в чиято разработка и произвеждане тютюневият колос е вложил в последните десетина години над 1.7 милиарда $.

" Така както автомобилната промишленост през годините направи толкоз доста за сигурността на водачите посредством внедряване на системи за сигурност и надзор, вследствие на което пътните произшествия в света са намалели съществено на фона на фрапантни растеж на изминатите километри, по този начин както хранителната промишленост стартира да влага по-малко сол и захар в продуктите си, по този начин и тютюневата стартира да се грижи повече за потребителите си на фона на заболяванията, които е ясно, че причинава пушенето “, сподели Козаревич.

В подтекста на новата политика на " Филип Морис “, чието управление неотдавна си сложи за цел до седем години да спре изцяло да създава обичайни цигари и по този начин да постави завършек на именити марки, са капиталовите проекти. Изцяло нови заводи за " АйКос “ и нагреваеми стикове има в Италия и Германия, а цигарени заводи в Гърция, Русия, Швейцария и Румъния се преоборудват за произвеждане на новаторския артикул. Само в северната ни съседка вложенията в преообрудването на цигарени мощности са за 490 млн. евро. Плановете на компанията са до края на 2018 година да усили доста производството на нагреваеми цигари.

Дали новият артикул ще има добър банкет в България, следва да се види, само че в първата страна, в която " АйКос “ се е появил – Япония, към този момент пазарният му дял е 10 %, стана ясно от показаните данни. В европейските страни, където се продава устройството, резултатите не са толкоз положителни, колкото в Япония, чака се в България да са съпоставими като в другите страни от Европа, сподели Козаревич.

Според показани от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) данни на " Кей Пи Ем Джи “ потреблението на цигари в България е повишено с 1 % през 2016 година спрямо миналата година. Става въпрос за пазар на стойност 3.1 милиарда лева годишно, от които над 84 % отиват непосредствено в хазната под формата на данък и Данък добавена стойност, изясни Петър Ганев от ИПИ. Относно регистрирания от Министерството на финансите спад в приходите от цигарен данък през второто тримесечие на 2017 година на фона на оповестеното от самите цигарени компании понижение на контрабандата до 7 на 100 у нас, той разяснява, че евентуално е поради нецикличните интервали на изписване на стоката от акцизни хранилища, след което се заплаща акциза. На база данни единствено от второто тримесечие няма по какъв начин да се вършат разбори, разгласи икономистът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР