Който си признае административно нарушение, откаже да обжалва и сключи

...
Който си признае административно нарушение, откаже да обжалва и сключи
Коментари Харесай

Признаваш административно нарушение - плащаш 70 на сто от глобата

Който си признае административно нарушаване, откаже да апелира и подписа съглашение ще заплаща единствено 70 на 100 от плануванаъа санкция, и то от нейния най-малък размер. Това планува държавен план за промени в Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), качен на Портала за публични съвещания.  Този пакет от огромни промени в тази материя вече един път бе пускан за публично разискване, само че след това бе отдръпнат, с цел да се създадат промени.

В сегашният си вид, планът планува въвеждане на така наречен съглашение в опит да се ускори приключването на административнонаказателното произвеждане в къси периоди.  Наказващият орган ще е задължен да обясни на лицето за правните благоприятни условия и последствия от съглашението. То се сформира в писмена форма сред страните и се издава вместо наказателно разпореждане. При сключването му е планувано понижаване на размера на санкцията или имуществената глоба - в размер на 70 на сто от минимума очакван за осъщественото нарушаване. Това значи, че в случай че за обещано нарушаване се планува наказване от 50 до 150 лева, то тогава ще е 70 на 100 от 50-те лева

Ако в закона не е очакван най-малко, то тогава ще става по договаряне сред страните, само че не повече от 70 на сто от половината от максимума.

Споразумение няма да може да се подписва само в четири случая:

- за наново осъществено нарушаване, когато нарушението не попада в дефиницията за повторност по силата на специфичен закон

- за нарушаване, осъществено в едногодишен период от влизане в действие на акт, с който на нарушителя е наложено административно наказване или е издадено предизвестие за нарушаване от същия тип

- когато действието съставлява престъпление;

- когато признанието на нарушителя не се поддържа от материалите по преписката.

Предвижда се съглашението да е финален акт и дса има последствията на влезнало в действие наказателно разпореждане. Сумата ще се заплаща в 14-дневен период от сключването, а при положение, че не бъде заплатена, наказващият орган афишира, че не е реализирано съглашение и издава наказателно разпореждане. 

Проектът планува и още една опция за заплащане на по-нисък размер санкция. При нея става дума за случаите, в които към този момент има наложена глоба.    " Гражданите, едноличните търговци и юридическите лица с наложени санкции или имуществени наказания, ще могат да платят единствено 80 на 100 от сумата, посочена в наказателното разпореждане, в случай че го създадат в периода на обжалване ", написа в претекстовете към измененията. Пак там се отбелязва, че опцията за понижено заплащане на санкцията цели повишение на събираемостта,  навременност на глобата и облекчение на съдилищата от огромен брой каузи, защото при заплащането в понижен размер няма да може да се апелира размерът на наложената глоба. Предвижда се обаче наказателното разпореждане да може да се апелира по повод другото по тип административно наказване, в случай че има наложено такова наред с санкцията или по отношение на отнети движимости в интерес на страната.  Самият извършител ще избира дали да се възползва от заплащане на санкцията или имуществената глоба в понижен размер или да апелира пред съда цялото наказателно разпореждане. 

Друга значима смяна е обвързвана с а дминистративната отговорност на юридическите лица, в това число търговски сдружения, както за позволено несъблюдение на обвързване към страната или общината, така и при осъществено закононарушение.  Проектът предлага " да се отстранят някои основни недостатъци на уредбата, препятстващи ефикасното й приложение ". Така да вземем за пример, в закона липсва уредба на последствията от преобразуването на юридическото лице, против което е формирано административнонаказателно произвеждане, преди приключването му с финален акт, пишат в претекстовете вносителите от държавното управление.  Самите те означават, че е изцяло допустимо дадено юридическо лице, против което е почнало произвеждане за нарушаване, изключително такова, за което се плануват съществени по мярка имуществени наказания, да бъде преобразувано посредством обединение, вливане, делене, в периоди, по-кратки от нужните за привършване на производството. Нерядко това се употребило като инструмент за отбягване на отговорността и запазване на активите от дейности на способените органи. Затова и се предлага производството да се насочва против съответния приемник.  

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР