Който дава живот на ума и знанието си, той не

...
Който дава живот на ума и знанието си, той не
Коментари Харесай

10 любопитни факта, които не знаете за Близкия изток

„ Който дава живот на мозъка и знанието си, той не умира “
арабска сентенция

Държавите в Близкия изток не са измежду най-предпочитаните дестинации за източноевропейците.

Може би част от аргументите се крият в страха, подбуден от военните и религиозните спорове там. Пътуването до Близкия изток обаче ще ви потопи по едно и също време в съвремие и история.

Противно на доста упования, пътуването в огромна част от района е безвредно. Кипър, Турция, Йордания са колоритни страни, чиято история ще ви накара да преодолеете всевъзможни предубеждения! Ето 10 любопитни обстоятелството, които не знаете за Близкия изток.

10. Килимарството

 10 любопитни обстоятелството, които не знаете за Близкия изток

Килимарството е античен поминък, който е добре прочут и по нашите земи. Времето на пораждане не е ясно, само че най-древният пример, който носи характерностите на персийски килим, е открит през 1949 година при разкопките на пазъръкските могили в Алтай. Установено е, че датира от V век пр.н.е. Историята на този поминък става преплетена и объркана, след ислямизацията на Персия от нашествието на арабите (641 г.). През XVI в. килимите стават скъпи блага, поради втъканите в тях златни влакна. Интересен е фактът, че иранският шах Тахмапс I подарява на Баязид* точно подобен, когато той обитава в Иран.

* Баязид е наследник на Сюлейман I Законодателя. Именно татко му е водел открита война с Иран. След този „ жест “ от страна на персийския шах, Баязид е върнат в Османската империя, където по разпореждане на татко си, е погубен. Причината: попречване на братоубийство със Селим II поради трона.

През XVII в., смисъла на килимите се трансформира. Те стават предмет на търговия в доста странни, в това число и в Османската империя. Първоначално, те се произвеждали за изолираност (османските молитвени килими) и за декорации (част от чеиза на булката).

9. Находките в град Петра, Йордания

 10 любопитни обстоятелството, които не знаете за Близкия изток

Петра е издигната през IV в. пр.н.е като столица на Набатейското царство – страна, образувана от няколко арабски племена. Градът е процъфтявал, тъй като е бил пресечна точка на античните търговски направления сред Арабия, Египет и Сирия- Финикия.

Набатейците се славели с „ опитомяването на природата “. Учени откриват напреднала система за напояване и предпазване на вода, която разрешавала изкуствено напояване на градини с фонтани и изкуствени езера. В тези пространства се допуска, че са виели лозници, растели са финикови палми и екзотични треви. Напояването представлявало комплицирана система от канали, подземни цистерни, керамични тръбопроводи и резервоари.

Екип от учени в университета в Източна Каролина се натъкват на огромни разкопки през 2016 година. Освен че градът удивлява с инженерната си мисъл преди хиляди година, той е бил и културно развъртян. Намерени са две огромни мраморни скулптури на митологичната богиня Афродита. Открити са и такива на митологичния господ Купидон. Статуите са създадени в римски жанр, което засвидетелства въздействието на Римската империя върху народа на Набатия.

8.  Съкровището Кипър

 10 любопитни обстоятелството, които не знаете за Близкия изток

Кипър е островна страна, която е разграничена на три елементи – Република Кипър (член на ЕС), Севернокипърска турска република (която няма публично интернационално самопризнание отвън Турция) и английските военни бази Акротири и Декелия. На север живеят най-вече мюсюлманите, до момента в който на юг – православните гърци.

Страната е богата на история, политически спорове, образно и креативно изкуство. В тази ранглиста, ще се спрем на един факт от „ битовизма “. Кипърският мъж нормално релаксира в двора или градината, където употребява седем стола! Един за кафето му, по един за всяка ръка и крайник, един за сядане и един за подпиране на пръчката/ бастуна си.

7. Музиката в антична Анатолия (Мала Азия)

 10 любопитни обстоятелството, които не знаете за Близкия изток

Още по времето на Анатолия са съществували учебни заведения към храмовете, където се провеждали вокални и инструментални изпити. Вавилонците били математици, които били осведомени с отношението сред дължината на струните и височината на тона. Гамите били изчислени математически със седем тона за разнообразни случаи. Музикалните пропорции били свързани с богове и звезди.

6. Старият град на Йемен

 10 любопитни обстоятелството, които не знаете за Близкия изток

„ Пустинният Манхатън “, както постоянно назовават Шибам, е най-древният образец на отвесно строителство с градоустройствено планиране. В тази част на Йемен се намират най-високите глинени сгради в света, някои с височина повече от 30 м. Всички жилищни здания са издигнати от глинени тухли, някои от които стигат до 11 етажа. Всеки етаж е настрана жилище.

5. Древният танц в Мардин

Мардин е град в Турция, наоколо до границата със Сирия. Танцът Рейхани е обичаен в региона. Той е обреден ритуал към Бог, като знак за признателност и молитва за добра годишна продукция. Обикновено е част от сватбеното празненство на младоженците като тип клетва за честност. Името идва от турската дума ruh, която значи душа. Освен това се свърза и с базалното цвете rehyan (босилек), асоцииращо успокоение и святост.

4. Миниатюрите

До XVIII в. изобразителното изкуство в Турция било основно под формата на миниатюри. Думата миниатюра произлиза от латинската дума miniare и e обвързвана с обичая да се изписват първите букви на текста с червен цвят (minium).

3. Изкуството на вежливостта

Тароф е персийско изкуство на вежливостта, което проповядва несъмнено обществено държание и разнообразни видове връзка в обществото. Ако служащ договаря за заплата, той би трябвало да стартира с прослава на работодателя. В различен случай, купувачът би трябвало да настои да заплати най-малко към три пъти, преди продавачът да предложи цена и да стартира същинския пазарлък. Такава „ традиция “ съществува и при гостоприемството. Домакинът първо предлага всичко допустимо на госта си, а той от своя страна няколко пъти отхвърля.

2. Чудесата на света

 10 любопитни обстоятелството, които не знаете за Близкия изток

Четири от седемте чудеса на Древния свят се намират точно в Близкия изток. Това са Пирамидите в Гиза, Египет; Александрийският фар още веднъж в Египет; Висящите градини на Семирамида, Вавилон – сегашен Ирак и Мавзолеят в Халикарнас, Кария – сегашен Бодрум.

1. Принос на Ибн Ал-Нафис в медицината

 10 любопитни обстоятелството, които не знаете за Близкия изток

Али ибн Аби-Хазм Ал Кюраши Ал Димашки, е роден през 1213 година в Дамаск, който по това време е интелектуален център на ислямския свят. На 20-годишна възраст става доктор в болница, която имала 8000 кревати.  На 29 години той разгласява книга, която разказва редица анатомични открития. Там се показва най-ранното изложение за белодробна циркулация на кръвта (малкия кръг на кръвообращение).

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР