Който чете троловете във фейсбук, със сигурност е разбрал, че

...
Който чете троловете във фейсбук, със сигурност е разбрал, че
Коментари Харесай

Унгария процъфтява, но само в тролското огледало

Който чете троловете във фейсбук, сигурно е схванал, че в Унгария ще е топло и ярко през зимата, тъй като страната купува съветски газ – а всички останали европейци ще са на мрачно и ще умрат от мраз, тъй като " Газпром " им спря газа. Също така пропагандата упорства, че Унгария си е супер отвън Еврозоната, а еврото всеки миг ще се разпадне с гръм и тропот. И не на последно място, Унгария била отказала милиардите европейските фондове, тъй като нямала потребност от подаяния и щяла да се оправи без тях. Въобще 

 

съгласно троловете Унгария е светлият образец ,

 

който всички би трябвало да следваме, и най-важното - да си взимаме „ евтиния “ съветски газ.
Всичко това е доста хубаво, само че в действителност няма никаква връзка с действителността в Унгария. Да вземем, да вземем за пример, еврофондовете. Унгария освен не се е отказала от еврофондовете, но усвоява оптимално европейските средства и прави всичко допустимо да получи повече.
Миналия месец Европейската комисия предложи

 

да се замразят 7.5 милиарда евро от еврофондовете

 

за Унгария, защото по новите европейски правила отпущането на еврофондове е обвързвано с съществуването на господство на закона. Какво направи Унгария – отказа се от еврофондовете? Не, тъкмо противоположното – Унгария се примоли за два месеца отсрочка, с цел да може да извърши нужните промени и да си получи парите. По същия начин Унгария не се отхвърля от парите от Европейския фонд за възобновяване и е готова на промени, с цел да получи утвърждение на проекта за възобновяване. Твърденията на троловете за Унгария и еврофондовете са противоположни на действителността.
А какво да кажем за превъзходното положение на Унгария отвън еврозоната? Толкова е великолепно, че

 

страната е във валутна рецесия

 

и на 14 октомври, в петък, на извънредно заседание Унгарската централна банка усили краткосрочната рента по рефинансиране до 25% (за сравнение в еврозоната същата рента е малко над 1%). Унгарският форинт в
началото на годината се разменяше в съответствие към 300 за $, а преди средата на октомври стигна близо 450 за $, преди леко да се снижи след внезапното повдигане на лихвите. В такава обстановка не е учудващо, че голямото болшинство от унгарците подкрепят участието на страната в еврозоната – те въпреки всичко усещат на гърба си валутната и финансова неустойчивост. Самата унгарска централна банка разчита на валутни суапи с Европейската централна банка, с цел да поддържа валутните си запаси.
Унгарските управляващи осъзнават, че без приток на твърда валута от еврофондовете обстановката може да се утежни още повече – поради енергийните цени. Според централната банка трагичната амортизация на унгарския форинт се дължи на голямото повишаване на вносните енергийни първични материали. Което разрушава на пух и прахуляк изказванията за „ евтиния “ руски газ за Унгария. Всъщност, по публични данни от пролетта Унгария заплаща доста висока цена за съветския газ, от време на време даже над пазарните цени в Западна Европа. България, без съветски газ, заплаща по-ниска цена за газа от Унгария – само че това няма да го научите от
троловете във фейсбук. Защото това опонира на пропагандата за „ евтиния “ съветски газ.

Между другото, във връзка с твърдението 

 

какъв брой топло и ярко ще е в Унгария през зимата,

 

за разлика от Западна Европа – би трябвало да отбележим, че Унгария е мощно зависима от импорт на ток. Над една трета от тока в Унгария е от импорт и вносът идва от съседни европейски страни. Съответно, в случай че има недостиг на ток в Западна Европа, ще има дефицит и в Унгария. Унгария не е някакъв енергиен остров на непоклатимост, а точно обратното – изцяло е подвластна от стабилността на европейската енергийна система.

Ако е топло и ярко в Унгария това е поради Европа, а не поради Русия. След всичко гореизброено, не е учудващо, че тези дни излязоха данни за инфлацията в Унгария, която надвиши 20% и е измежду най-високите в Европа (малко по-висока инфлация има единствено в няколко страни, които са най-близо до войната, по справедливи аргументи, свързани с промени на логистични и търговски потоци).

Унгарското държавно управление сякаш с таван на цените било осигурило евтини артикули, както ни убеждава пропагандата, пък действително
 

инфлацията е измежду най-високите в Европа,

 

т.е. стоките и услугите бързо нарастват. Иронията е, че неотдавна Европейският съюз постави таван на цената на съветския нефт, но Унгария се пребори за изключение – и по този начин таванът на цената не важи за вноса на руски петрол в Унгария. Тоест, Унгария се пребори за правото да внася по-скъп съветски нефт! Същото в този момент тече като спор и за тавана на цената за газа, където Унгария още веднъж е срещу.

Въобще Унгария е доста забавна страна, само че няма нищо общо с облика, която получаваме от троловете във фейсбук.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР