Кой казва, че лятото е само черноморски сезон? , ърбън-инди-фолк

...
Кой казва, че лятото е само черноморски сезон? , ърбън-инди-фолк
Коментари Харесай

Уикенд с квартета Tapi Project от Индия в Пловдив и в София

Кой споделя, че лятото е единствено черноморски сезон?

, ърбън-инди-фолк феноменът на Сурат (щата Гуджарат), още веднъж е на турне в Европа. За четвърти път в кариерата си и за първи път след пандемията. Започнаха европейската си обиколка като хедлайнери на фестивала " Джаз на село " в Камен бряг в последния ден на юли, а в първия уикенд на август ще бъдат специфични посетители на радио фестивала на стратегия " Христо Ботев ". Първо и след това .

Групата идва с нов албум ( Khuda ne mere ) и този път в цялостния си състав – Йогендра Санияуала (китари, композиции), Суати Минакши (глас, и то какъв!), Гоурав Кападия (барабани) и Бижу Намбияр (бас, клавишни). Стилът на квартета е някъде на границата сред инди-рока и " новите градски песни ", а маниерът на пеене и гласовият диапазон на Суати ни карат несъзнателно да се замислим за Ане Брун , за Бьорк , за Дженис Джоплин … единствено че с текстове на хинди и гуджарати и с присъщите за субконтинента вокални техники. Влиянията в музиката на Tapi Project , както може да се чака в днешния глобализиран свят, са в много необятен набор – от Radiohead до пакистанската певица Абида Парвин , вливащи се като че ли като притоци в огромната река, от която групата взима името си – Тапи в щата Гуджарат.

" Като приказваме за сцената в Индия през днешния ден, ние не можем да я преглеждаме изолирано от сцената в Пакистан, в Бангладеш и изобщо в района. И този " градски фолк-рок ", който свирим ние, има своята сцена и в Пакистан – даже повече, в сравнение с в Индия " – твърди основателят на групата Йоги Санияуала. Музиката, която свирят Tapi, този градски инди-фолк-рок, споделя модерни градски истории, само че с щипка антична мъдрост, самоирония и присъщия за жанра метафизичен наблюдателен мрак – като че ли сте седнали на здрачаване и си водите радушен диалог с Джони Кеш, Бърт Йенш или Бони Принс Били. Музикалната галактика на Tapi, както споделят самите те, е въодушевена от индивида, а не от машината. И точно оттова идва и тази топлота, която чувствате, когато попаднете на техен концерт – като че ли сте си вкъщи със остарели другари, с които от дълго време не сте се виждали.

На специфични посетители на Tapi Project в Bee Bop Café са музикантите от различен един обичан на публиката на " Аларма " квартет – в състав Петър Делчев (електрическо хърди-гърди), Евгени Чакалов (8-струнна баритонова електрическа китара), Юлия Узунова (клавишни и саунд дизайн) и Петър Тодоров (електрическа перкусия). Концертът стартира от 21.00 часа.

На преди Tapi на сцената на преродилия се клуб " Сингълс " (НДК, вход А4) ще излязат на Павел Стойчев в пробен различен състав – Елица Алексиева - цигулка, Димитър Бакърджиев - саксофон и Татяна Йосифова (позната на публиката от " Исихия ", Davvid Project и предходния.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР