Кой и защо поиска прогонването на парламентарния шеф?В Ирак вече

...
Кой и защо поиска прогонването на парламентарния шеф?В Ирак вече
Коментари Харесай

Ирак след Саддам Хюсеин - земята на хиляда и една беди

Кой и за какво изиска прогонването на парламентарния началник?

В Ирак към този момент пораства второто потомство, което е видяло малко положително в живота си. Само за половин век те претърпяха три кървави войни, десетилетие под тежки интернационалните наказания, което беше сменено от десетилетие на непозната военна окупация с голям брой убити, ранени, бежанци и разселени лица...

С началото на „ построяването на нов, либерален Ирак “, иракчаните трябваше да се изправят пред нашествието на „ Ислямска страна “ (организация, неразрешена в Руската федерация) и опасността от революция сред сунити и шиити стана действителна. Качеството на живот падна до пагубно равнище с невиждан растеж на броя на партиите и разнообразни придвижвания, доста от които имат свои лични въоръжени сили.

Последователни държавни рецесии, срив на държавната система, взлом и завладяване на Народното събрание, обсада на държавните институции – всичко това стана всекидневно. Изглеждаше мъчно да се изненада актуалната иракска общност със събития, които другояче биха били класифицирани като изключителни.

Вилнеещата невероятна корупция, обхванала страната, към този момент не провокира изненада измежду елементарните жители, даже когато става дума за кражба на милиарди долари от хазната, а измежду обвинените има високопоставени чиновници, чак до вицепремиери, министри, губернатори и командири на въоръжените сили и генерали от по-нисък сан.

Оказа се обаче, че има още с какво да се изненадат иракчаните. На 14 ноември Федералният съд разгласи решение да в профил няколко високопоставени фигури от техните отговорности, в това число вицепремиера и министър на планирането, министъра на индустрията и минералите и министъра на културата, туризма и археологията, както и да лиши от имунитета и да отнеме парламентарния мандат на члена на Народното събрание Леис aд-Дулейми.

Но освен той - сходно решение беше взето и във връзка с ръководителя на Съвета на представителите (парламента) Мохамед ал-Халбуси! Както се показва в изказването, решението е влезнало в действие на 14 ноември и е „ дефинитивно и наложително за всички органи “.

Председателят на Федералния парламент е третата по значимост фигура във властовата пирамида и е ясно, че главният удар е ориентиран точно против него. Мохамед ал-Халбуси беше определен за ръководител на Съвета на представителите през септември 2018 година и беше избран отново за нов мандат през януари 2022 година Той е както член на Националното иракско придвижване за промяна и развиване, по този начин и водач на Партията на напредъка.

За дълги години в политиката той не е взел участие в нито един корупционен скандал, каквито в Ирак има безчет. И внезапно се появява правосъдно решение въз основа на „ доказателства за имитация, корист с власт и финансови злоупотреби “, предоставени от избран член на Народното събрание на име Басим Хашам.

Той се нарежда като самостоятелен, само че в Ирак мнозина го свързват с някогашния министър председател Нури ал Малики. Именно тази фигура в Ирак е намерено упреквана не просто в корупция, а в изменничество на ползите на страната. Което въобще не заинтересува Федералния съд.

Самият Ал Халбуси, разяснявайки непредвиденото правосъдно решение, го назова " необичайно " и " пренебрежение към конституцията ". Той даде обещание да предприеме правни дейности за отбрана на конституционните си права и разгласи това решение за опит за дестабилизиране на обстановката в страната.

Междувременно Сунитската партия на напредъка към този момент излезе с изказване, че нейни представители ще подадат оставки от федералното държавно управление, ще откажат да вземат участие в срещи на Коалицията за ръководство и ще спрат да вземат участие в политическите действия на страната.

Според конституцията на „ новия Ирак “, написана през 2003 година под диктовката на тогавашния висш държател на Америка Пол Бремър, единствено кюрд по народност може да бъде президент на страната, единствено шиит може да бъде министър-председател, и единствено сунит може да бъде ръководител на Народното събрание.

Множат се версиите каква е същинската причина за сходна изключителна стъпка на правосъдните управляващи, само че нито една от тях към момента не е доказана. Най-вероятният се смята за опит на групата на Н. ал Малики да отклони вниманието от друго лице, чието следствие може да докара до огромни проблеми. В последна сметка Н. ал-Малики освен продължава да остава в политиката, само че и неведнъж е приказвал за желанието си още веднъж да оглави кабинета на министрите.

Разбира се, битката с корупцията е извънредно нужна, а в изискванията на „ либерален Ирак ” е от извънредно значение. Но отстраняването от служба на ръководителя на законодателната власт и прекратяването на пълномощията на ръководителя на Народното събрание със правосъдно решение беше новината, която засенчи всички известия.

Включително за следващия обстрел на американската военна база " Айн Асад " в провинция Анбар, макар че през последния месец имаше съвсем две десетки такива офанзиви с потреблението на БРЛА и НУР, което е най-високата цифра от няколко години.

Превод: Европейски Съюз

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР