Костас Папуляс мечтае да създаде собствен театър. Сбъдването на тази

...
Костас Папуляс мечтае да създаде собствен театър. Сбъдването на тази
Коментари Харесай

„Позорище“ – сатира за балканския човек, написана от Добромир Байчев

Костас Папуляс мечтае да сътвори личен спектакъл. Сбъдването на тази негова фантазия обаче му коства скъпо, изключително когато фантазията е побългарена. Цената, която гъркът би трябвало да заплати, трансформира благородното му предпочитание в същинско „ Позорище “ – една комедия на парадокса, която разсмива до рев.

След суровия натурализъм на „ Глиненият цар “ – любимец на 10-ия юбилеен конкурс „ Развитие “ и притежател на литературната премия „ Перото “ за дебют, писателят и сценарист Добромир Байчев издаде ирония за балканския човек, с всичките му познати и непознати, благи и сурови черти.

Въпросното „ Позорище “ се развива на сцената на спектакъл „ Балканики “. В него с изключение на мечтателят Костас вземат участие и архетипни облици – упорит македонски драматург, най-страстната българска актриса, ревностен шеф на държавен спектакъл, хитрец сърбин – „ експерт “ по еврофондове, проектоминистър на културата и най-сексапилната секретарка на света. Както и още значително колоритни герои, чиято аналогия с действителни лица е безусловно инцидентна.

От чиновник на Въоръжените сили на Гърция, идеалистът идеалист Костас Папуляс се трансформира в приключенец, надълбоко навлязъл в балканската реалност. Интригите и конфликтът с човешките нрави му костват неопетнената до този миг душа, а комедията в последна сметка се трансформира в покруса с леко горчив привкус.

Иронията, с която Добромир Байчев написа, припомня, че животът е сцена и всички ние сме артисти на нея. И в множеството случаи зависи единствено от нас дали ще останем в ролята, която ни се е паднала. С „ Позорище “ създателят напомня и че човек не трябва да се отхвърля от фантазиите си и от устрема си да преследва огромното. Но като публицист, изкушен от жанра на комедията, Байчев желае най-много да разсмее читателите.

Успява ли ще разберете единствено в случай че прочетете романа, а повече за него можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР