Костадин Сирлещов е адвокат, управляващ партньор в адвокатско дружество Си

...
Коментари Харесай

Схемата за енергийни спестявани: проблеми и възможности

Костадин Сирлещов е юрист, ръководещ сътрудник в адвокатско сдружение " Си Ем Ес София ". Специализирал във Англия, Италия, Австрия и Съединени американски щати. В интервала 2002 - 2004 е шеф на кабинета на министъра на енергетиката и енергийните запаси. От 2007 е юридически консултант на съдружие " Камара на компаниите, осъществяващи енергийни обследвания и узаконяване на здания ", а сред 2008 и 2010 и негов ръководител. Какви са последните промени в Закона за енергийната успеваемост от 12 март и какво следва от тях?
- Промените бяха чакани от дълго време, само че са закъснели и непълни. Цел на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергийната успеваемост беше да транспонира промените на две основни европейски наставления - за краткост ще ги обознача като Директивата по отношение на енергийните характерности на постройките и Директивата по отношение на енергийната успеваемост. Срокът за транспониране на промените в Директивата по отношение на енергийната успеваемост изтече през март 2020 година Измененията бяха направени в подтекста на към този момент стартирала през юни 2020 година наказателна процедура на Европейската комисия против България.

Въпреки забавянето не беше изработен изчерпателен разбор по отношение на аргументите за неефективността на от дълго време прилагания модел на схеми за отговорности за енергийна успеваемост ( " Схеми за отговорности " ). Най-общо този модел включва определянето на група задължени лица, участващи в доставката и продажбата на сила (електрическа или топлинна сила, природен газ, горива) и формулирането на годишни самостоятелни цели за енергийни спестявания, които задължените лица би трябвало да извършват. Очакването е те да реализират задачите си посредством предложение на технологии и услуги, които водят до спестявания на сила в крайното ползване. Алтернативен метод, създаден от Агенцията за стабилно енергийно развиване, само че отритнат без разискване, е да се закупуват удостоверения за енергийни спестявания (бели сертификати).

От обществено налична информация е видно, че напредъкът по осъществяване на самостоятелните цели на задължените лица за интервала 2017 - 2019 година е най-малък. От деветте задължени лица ( " Енерго-про Енергийни услуги " ЕАД, Eнерго-про продажби " АД, " ЕВН България Електроснабдяване " ЕАД, " ЧЕЗ електро България " АД, " ЧЕЗ трейд България " ЕАД, " ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп " ЕАД, " Топлофикация София " ЕАД, " Овергаз мрежи " АД, " Булгаргаз " ЕАД) с самостоятелни цели за енергийни спестявания над 10 GWh годишно единствено пет са показали удостоверения за реализирани енергийни спестявания през 2017г. ( " Енерго-про енергийни услуги ", " ЧЕЗ Електро България " АД, " ЧЕЗ трейд България " ЕАД, " Топлофикация София " ЕАД и " Овергаз мрежи " АД), а общото осъществяване на задачите за тези девет задължени лица е 19%. През 2018 година и 2019 година единствено едно от деветте задължени лица - " Овергаз мрежи " АД е показало документи за реализирани енергийни спестявания. Общото осъществяване на задачите е едвам 7%.

Вместо да се проучват аргументите за това съществуващият модел да не работи, с последните промени към групата задължени лица бяха добавени търговците, които продават на крайни клиенти повече от 500 тона течни горива годишно. Въвеждането на новата група задължени лица съответства със основаването на Държавната петролна компания, която следва да развива верига държавни бензиностанции в страната. Това слага спомагателни въпроси пред нуждата от и аргументите за тази смяна и дали няма да се реализира резултата на отрицателно засягане на цялостен сегмент от стопанската система посредством тези промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР