Косовският премиер Албин Курти призова натовският контингент КФОР да премахне

...
Косовският премиер Албин Курти призова натовският контингент КФОР да премахне
Коментари Харесай

Премиерът на Косово призова КФОР да премахне сръбските барикади

Косовският министър председател Албин Курти прикани натовският контингент КФОР да отстрани барикадите на косовските сърби от пътищата в северната част на района. „ Отново приканвам КФОР да подсигурява свободата на придвижване. КФОР е в Косово за мирна и безвредна среда, което значи независимост на придвижване без дискриминация “, сподели Курти на конференция в Прищина и посочи, че чака отговор от командването на задачата на НАТО.

Бойците от косовските спецчасти окупираха оборудване на язовир Газиводе, откъдето смъкнаха сръбските флагове и отстраниха сръбска защита. Това е главният източник на вода на намиращата се там Водноелектрическа централа, като по-голямата част от езерото се намира в община Зубин Поток, обитаема най-вече със сърби, както и три други региона в северната част на района.

Отделно сосовската полиция блокира влизането в провинцията за коли и пешеходци от централна Сърбия в северната част на провинцията.

Полицията на Косово заяви за три престрелки с незнайни в региона на езерото Газивода в събота вечерта, няма информация за жертвите. В неделя сутринта обстановката на магистралните барикади в Северно Косово, където локалните сърби прекараха нощта в символ на митинг против дейностите на Прищина, беше мирна, само че напрегната.

Лидерът на най-голямата партия „ Сръбска листа ” Горан Ракич прикани косовските сърби да пазят мир и успокоение и да пропущат превоза на задачите на Европейски Съюз и НАТО KFOR през блокадите по маршрутите на север на провинцията.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич насрочи за неделят вечерта изключително съвещание на Съвета за национална сигурност поради изострянето на обстановката в Северно Косово, заяви сръбската национална телевизия РТС. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР