Космическото наблюдение на дупките по пътищата в България е реален

...
Космическото наблюдение на дупките по пътищата в България е реален
Коментари Харесай

Комитова пита защо фирми поемат поръчки на хвърчащи листа

Космическото наблюдаване на дупките по пътищата в България е действителен план, за който два пъти е одобрявана поръчка. Служебният министър арх. Виолета Комитова я е прекъснала за повторно.

Това не е някаква смешка, уточни Комитов в студиото на Нова телевизия и изясни, че компания твърди, че има специфични права да прихваща сигнал от спътниците, които летят над страната ни и посредством специфична технология следи положението на пътищата. След което среща 8 млн. лева ще осведоми министерството къде има недостатъци. " Смятам, че няма потребност от сходно нещо ", съобщи Виолета Комитова, а сигналите от жители, които постъпват всекидневно, както и реакцията на медийни изявления са изцяло задоволителни районното ведомство да е осведомено и да прави изцяло гратис наблюдаване.

Парите за ремонт на пътища не са спрени, има на процедура доста компании, които извършват спомагателни поръчки, за които са поели ангажимент, знаейки обаче, че пари за тях няма. Те за какво не стачкуват - тъй като знаят и са знаели авансово, че финансиране за това няма, изясни още Виолета Комитова и уточни данни: При бюджет от 382 милиона лв. посредством спомагателни задачи АПИ разпорежда спомагателни ремонтни действия за 2,9 милиарда лв., разграничени в две календарни години.

По думите й всички компании, занимаващи се с настоящ ремонт, са спечелили договорите посредством социална поръчка. " Възлагани са действия, които не е могло да бъдат обезпечени финансово. Фирмата има контракт, примерно за 20 милиона лв. да поддържа пътищата на Пловдив за пет години. Същевременно получава в допълнение задачи на хвърчащи листи за още 200 милиона лв. за спомагателни поправки. Но тези средства не са позволени по контракта за публичната поръчка ", уточни Комитова.

Регионалният министър отговори и на обвиняването на някогашния министър председател Бойко Борисов, че финансовият министър е " взел пари от градежа на Автомагистрала " Хемус "

По думите й в АПИ е имало пари, които били планувани за целево създаване на автомагистралата. За да се обезпечат средствата за пенсионерите, както и за медиците на първа линия служебното държавно управление е направило трансформации в бюджета. Не е имало опция и да се направи актуализация, защото нямаше Народно заседание. Търсели са се свободни средства, които към оня миг не да били нужни по тяхното предопределение. Това обаче не значи, че строителството стопира, защото особено за " Хемус " 70% са авансово дадените пари при изпълнено строителство към 13 на 100. а А също така няма фронт за строителство по Лот 4, 5, 6, 7, 8 и 9.

" Тоест там може да се строи и без тези пари, защото средствата към този момент са дадени предплатено ", изясни Комитова.

Точно противоположното обаче е при настоящите поправки: има фронт за строителство, само че няма пари. Този метод на ръководство е най-големия абсурд. Отговор на въпроса за какво е правено това, би трябвало да дадат някогашните ръководители на АПИ и районното министерство, уточни още Комитова. Друг въпрос е и за какво компаниите се съгласяват да работят по този начин, откакто знаят, че няма средства. От срещи с компаниите разбрахме, че те се надяват, че ще получат средства в края на годината при остатък. Така се е случило през 2020 година ", сподели Комитова.

С парите от " Хемус " е могло да си осигурим пари за настоящите поправки " уточни районният министър.

Никой не ми е предложил да остана на поста районен министър в възможен идващ кабинет. Подготвила съм се душевен, че скоро ще изляза в отмора, отговори на въпрос за бъдещето си районният министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР