Космическият телескоп Хъбъл“ засне тази невероятна снимка на галактическата система

...
Космическият телескоп Хъбъл“ засне тази невероятна снимка на галактическата система
Коментари Харесай

„Хъбъл“ засне двойка галактики, свързани от сияещ звезден мост

Космическият телескоп „ Хъбъл “ снима тази невероятна фотография на галактическата система Arp 248, известна още като Тройката на Уайлд. Тези три взаимодействащи между тях галактики са известни с това, че две от тях са свързани между тях от блестящ мост от звезди – това подсказва, че сега протичат процеси на обединение.

Снимката бе показана предходната седмица от Европейската галактическа организация. Тя въплъщава по изключително впечатляващ метод характерност, която астрономите назовават приливен мост. Когато две галактики се приближат една до друга, те стартират да си взаимодействат на гравитационно равнище. Възможно е те просто да се блъснат една в друга (галактиката ESO 350-40 или PGC 2248 – така наречен Колело на каруца – е характерен образец за това). Често обаче сливанията стартират с муден танц, при който галактиките се доближават постепенно една към друга, след което се отдалечават леко.

Рано или късно тези галактики ще се трансфорат в едно цяло. По време на тези близки преходи обаче те могат да стартират да изкривяват формата си (подобно на третия представител на групата, ситуиран в средата) и приливните сили да издърпат спиралните им ръкави дотам, че да се образува самобитен мост (както се вижда ясно и на фотографията по-долу).

Тройката на Уайлд е кръстена на родения във Англия астроном Пол Уайлд, който учи триото през 50-те години на предишния век. Източник: ESA/Hubble & NASA, Dark Energy Survey/DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA, J. Dalcanton

Галактиките се намират на 200 млн. светлинни години от нас. Подобен резултат обаче може да се открие и много по-наблизо. Млечният път е обкръжен от по-малки галактики. Някои от тях към този момент са канибализирани от нашия галактически дом (например галактиката Гая Енцелад). При други, в това число Големия и Малкия магеланов облак - процесът е по-бавен. Тези две галактики могат да бъдат видени с невъоръжено око в Южното полукълбо. Докато се движат към Млечния път, те си взаимодействат както с нашата лична вселена, по този начин и между тях. Лента от газ – така наречен Магеланов поток - ги свързва с Млечния път. Съществува и мост сред двата магеланови облака, който се състои от няколко звезди, голям брой газ и едва магнитно поле. Да, той не е толкоз впечатляващ, колкото този на Arp 248, само че демонстрира, че процесът на обединение към този момент е почнал.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР