Космическият телескоп Хъбъл засне новооткрито изображение на мистериозните призрачни сенки

...
Космическият телескоп Хъбъл засне новооткрито изображение на мистериозните призрачни сенки
Коментари Харесай

„Хъбъл“ засне тайнствани сенки върху пръстените на Сатурн

Космическият телескоп " Хъбъл " снима новооткрито изображение на мистериозните призрачни сенки върху пръстените на Сатурн - последното наблюдаване на по този начин наречените " спици ", които не престават да озадачават учените.


Композитната фотография, оповестена от НАСА, е направена от " Хъбъл " на 22 октомври, когато Сатурн се е намирал на към 850 млн. благи (1,37 милиарда км) от нашата планета, оповестяват от галактическата организация. Космическата обсерватория обикаля към Земята единствено на няколкостотин благи над повърхността на планетата към този момент повече от три десетилетия.

Астрономите от дълго време знаят за объркващите спици на пръстените на Сатурн, които наподобяват като призраци, пързалящи се по пръстените и могат да бъдат видяни на разнообразни места според от това къде се намира планетата в орбиталния си цикъл.

Драматични шлейфове, както огромни, по този начин и дребни, разпръскват воден лед от доста места по известните " тигрови линии " покрай южния полюс на луната на Сатурн Енцелад. Тигровите линии са пукнатини, които разпръскват ледени частици, водни пари и органични съединения.

С течение на времето наблюденията разкриха, че броят и типът на спиците може да варира според от сезонния цикъл на Сатурн. Подобно на Земята, планетата има ос с надолнище, който провокира сезонни промени, макар че всеки сезон на Сатурн продължава към седем години, съгласно НАСА.

Хъбъл ще следи необяснимото събитие в пика на интензивността му, до момента в който откривателите се стремят да разкрият тайните му.

" Насочваме се към равноденствието на Сатурн, когато бихме очаквали оптималната интензивност на спиците, като през идващите няколко години ще се появят по-често срещани и по-тъмни спици ", споделя в изказване Ейми Саймън, водещ академик на програмата на Хъбъл./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР