Космическият телескоп Джеймс Уеб“ показа газови купове и звезден прах

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб“ показа газови купове и звезден прах
Коментари Харесай

Нова снимка на „Джеймс Уеб“ разкрива мъглявината Орион в неподозирани детайли

Космическият телескоп „ Джеймс Уеб “ сподели газови купове и звезден прахуляк в мъглявината Орион, ситуирана на 1350 светлинни години от нас, катo центърът на следения обект е ярка звезда.

Изглежда, че средата е сходна на тази, в която се е зародила нашата слънчева система преди 4,5 милиарда години.

Международен екип от учени оценена оповестените данни от телескопа, с цел да разбере повече за образуването на Слънчевата система. 

Снимките на мъглявината Орион са част от предпочитаните стратегии, по които учени от 18 страни работят с телескопа „ Джеймс Уеб “. Сред тях са Националният проучвателен център във Франция, университетът „ Уестърн “ в Канада, Мичиганският университет.

Източник: NASA

„ Ние сме смаяни от тези фотоси на Орион “, показа канадският астрофизик Елс Питърс. „ Новите проучвания ни разрешават да разберем по-добре по какъв начин солидните звезди трансформират облаците газ и звездния прахуляк, измежду които са родени. “

Мъглявините са прикрити от огромни количества прахуляк, което прави наблюдението им извънредно мъчно. Преди „ Джеймс Уеб “ сходни опити се правеха с телескопи като „ Хъбъл “.

Мъглявината Орион, снимана от " Хъбъл " (вдясно), и от " Джеймс Уеб " (вляво). Източник: NASA

Благодарение на висока инфрачервена разграничителна дарба новият телескоп „ Джеймс Уеб “ разрешава да се види какво има под облаците прахуляк. Учените се надяват това да спомогне да се разбере цикъла на раждане на една звезда. 

Телескопът „ Джеймс Уеб “ се счита за инженерен шедьовър. Цената му възлиза на 10 милиарда $.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР