Космическият кораб “Гаганян преди първото си изстрелване на 21-ви октомври.

...
Космическият кораб “Гаганян преди първото си изстрелване на 21-ви октомври.
Коментари Харесай

Индия цели първият индиец да стъпи на Луната през 2040 година – но дали е постижимо?

Космическият транспортен съд “Гаганян ” преди първото си изстрелване на 21-ви октомври. Photo credit: ISRO

Остават два дни до дебютното безпилотно тестово изстрелване на новия пилотиран транспортен транспортен съд на Индия “Гаганян ”. По този мотив индийският министър председател Нарендра Моди оповести ясно какви са задачите на страната – астронавт в орбита през 2025 година, орбитална станция през 2035 ч. и стъпване на човек на Луната през 2040 година. Но постижимо ли е това? Експерти се съмняват – въпреки че индийската стратегия означи основни достижения през тази година, включително безпилотно кацане на Луната и роботизирана задача до Слънцето, факт е, че Индия е към момента доста обратно от Съединени американски щати.

Понастоящем най-мощната настояща индийска ракета, която е била употребена за роботизираните лунни задачи “Чандраян-2 ” и “Чандраян-3 ”, както и ще се употребява за изпращането на първия индийски астронавт в космоса, е “LVM3 ”. Тя има способността да извежда потребни товари с тегло от 10 тона в ниска околоземна орбита – т.е. съставлява среднотоварен галактически притежател.

Както ни осведоми журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника, Индия към този момент създава нова ракета “NGLV ”, която ще има товароподемност от 20 тона – два пъти повече от настоящите благоприятни условия. Проблемът е, че това е ракета от класа на “Фалкън 9 ” и ще е подготвена чак през 2030 година. Нещо повече – индийците са в доста начален стадий от работата, дори не е решено какво тъкмо гориво ще се употребява.

Ракетата “NGLV ” сигурно няма да е задоволителна за пилотиран полет до Луната – за тази цел Индия ще би трябвало да разполага още по-мощни ракети като “Фалкън Хеви ”, “Спейс Лонч Систъм ” или “Старшип ”. Досега страната не е дала поръчка, че ще почне да строи подобен клас ракета и даже да даде поръчка, ще мине дълго време, до момента в който излети на първия си изпитателен полет – евентуално към 10 години.

Така че индийският министър председател Моди евентуално е избрал датата 2040 напълно съзнателно – задоволително далечна е, че страната няма потребност да се ангажира със задачата тъкмо в този момент.

Но има още една опция, за която оповестява журналистът Бъргър. Наскоро Индия подписа съглашението на НАСА “Артемис ”. Възможно е индиец в действителност да стъпи на Луната през 2040 година, само че по-вероятно е това да се случи на борда на американски галактически транспортен съд – “Орион ” или “Старшип ”. Други страни от съглашението като Канада към този момент се възползват от опцията – канадски астронавт ще излети към орбитата на Луната с задача “Артемис 2 ” още през 2024 или 2025 година, а до 2030 година към естествения ни сателит ще се насочат и европейски астронавти.

Какъв път ще избере Индия – това следва да забележим.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР