Космическият апарат Джуно (Юнона) на НАСА се подготвя за близко

...
Космическият апарат Джуно (Юнона) на НАСА се подготвя за близко
Коментари Харесай

Космическият апарат Джуно се подготвя за прелитане край юпитеровата луна Йо

К осмическият уред " Джуно " ( " Юнона " ) на НАСА се приготвя за близко прехвръкване край луната Йо на Юпитер, което експертите се надяват да даде визия за структурата й , заяви Юнайтед прес интеренешънъл. 

Очаква се " Джуно " да премине на към 1497 км от повърхността на Йо в събота и да изследва луната с три инструмента. 

" Прелитането ще даде опция на инструментите на " Джуно " да генерират голям размер от данни ", разясни НАСА в известие за пресата.

Камера " ще получи изображение на повърхността с най-висока резолюция досега ". Инфрачервеният картографиращ инструмент ще изследва топлинните подписи на вулканите на повърхността на Йо, а втора камера ще получи изображения във забележимия светлинен набор.

No. Juno is the NASA space probe in a highly elliptical polar orbit around Jupiter. Here's an image from the far point of its orbit.
— Kate Lambert (@KateLambert4)
" Искаме да разберем какъв брой постоянно изригват, какъв брой ярки и горещи са, по какъв начин се трансформира формата на потока лава и по какъв начин интензивността на Йо е обвързвана с потока заредени частици в магнитосферата на Юпитер ", сподели откривателят Скот Болтън от научния екип на задачата.

" Джуно " ще изследва източника на солидната вулканична активност на Йо, дали под кората съществува магмен океан и какво е смисъла на приливните сили от Юпитер.

" Джуно " ще прелети над Йо и на 3 февруари, а по-късно ще премине сред Юпитер и Слънцето. 

През 2021 година данни от " Джуно " демонстрираха, че Голямото алено леке на Юпитер е с към 160 км по-дълбоко, в сравнение с се смяташе до тогава. 
Миналата година " Джуно " се приближи до юпитеровата луна Европа и изпрати детайлни фотоси.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР