Космическата ракета “Антарес беше изведена на стартовата площадка на космодрума

...
Космическата ракета “Антарес беше изведена на стартовата площадка на космодрума
Коментари Харесай

Ракетата Антарес беше изведена на стартовата площадка за утрешното изстрелване на кораба Юджийн Сърнан

Космическата ракета “Антарес ” беше изведена на стартовата площадка на космодрума Уолопс. Ако всичко мине по проект, на следващия ден в 14:37 ч. българско време ракетата ще изведе в орбита следващия транспортен съд от серията “Сигнус ”, който в този момент е кръстен на името на Юджийн Сърнан – последния астронавт, стъпил на повърхността на Луната. Сърнан умря по-рано през тази година и е изключителна чест, че компания Орбитал е посочила кораба си на негово име.

На борда на “Юджийн Сърнан ” ще пътуват 3.5 тона потребен товар – храна, облекло, хардуер за “Международната галактическа станция ”, дребни спътници от вида CubeSat и неповторими научни опити – измежду които са опит за тестване на антибиотичната устойчивост в условия на микрогравитация, лазерна информационна технология, хибридна слънчева антена за далечни връзки, опит за проучване на биологичната азотфиксация и други

Частната компания Орбитал е една от двете компании, които имат дарба да изпращат галактически кораби до “Международната галактическа станция ” с потребен товар. Другата е СпейсЕкс. Но до момента в който СпейсЕкс развива напълно локална технология, а ракетите на Илон Мъск “Фолкън 9 ” са екипирани с американски мотори и на място създадени системи, при Орбитал нещата стоят друг метод. Компанията има опит на първо място в региона на твърдогоривните ракетни мотори. За да пести време, старания и средства, Орбитал разпоредиха задача на украинското бюро “Южное ” да създаде първата степен на ракетата. За мотори бяха употребявани AeroJet AJ26, които съставляват модифицирана версия на руските “НК-33 ”, основани в края на 60-те и началото на 70-те години за потребностите на руската лунна стратегия и ракетата “Н1 ”. Напомням на читателите, че програмата е била спряна след четири повреди на “Н1 ”, а след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики останалите мотори били изкупени от Aerojet.

Ракетата “Антарес ” дебютира сполучливо през 2013 година. Бяха извършени четири полета, един демонстрационен и три със съединяване на кораби “Сигнус ” с “Международната галактическа станция ”. През 2014 година обаче по време на петия си полет “Антарес ” рухна на стартовата площадка в пагубна детонация. Последвалото следствие потвърди, че повода за повредата се корени в моторите на първата степен.

От Орбитал взеха решение казуса коренно – отърваха се от дефинитивно дискредитиралите се руски мотори и се обърнаха към съветското дружество Неправителствени организации “Енергомаш ”, които екипираха ракетата с нови мотори – “РД-181 ”. Така “Антарес ” се трансформира във втората ракета в Съединени американски щати след “Атлас ” с съветски ракетни мотори. Днес Орбитал отиват една стъпка по-далеч – ракетата “Антарес ” е благосъстоятелност на компанията, само че де факто единствено втората степен е създадена от нея – с твърдогоривен мотор Castor. Първата степен е разработвана и до момента в Украйна, а моторите се доставят от Русия. Така двете страни работят за американската космонавтика, без значение от обстоятелството, че от 2014 година са във боен спор. “Антарес ” е любопитен и невиждан образец за аутсорсинг в галактическата промишленост.

Истинският въпрос е – имат ли потребност Съединени американски щати от тази ракета? СпейсЕкс, които си вършат всичко сами, означиха невъобразим напредък за тази година. Те изстреляха 16 ракети “Фолкън 9 ”, множеството от които изведоха комерсиални потребни товари. Само дребна част от стартовете бяха за потребностите на НАСА или американските военни. За разлика от СпейсЕкс, ракетите “Антарес ” летят рядко. До този миг са осъществени шест полета – пет сполучливи и един провален. Единственият покупател на “Антарес ” с кораби “Сигнус ” до този миг е НАСА. “Антарес ” към момента не е осъществила задача за някоя частна компания. Последният полет на ракетата бе през октомври 2016 година т.е. в този момент тя се завръща в употреба след повече от година спиране.

Така че утрешният старт е доста забавен – в случай че е сполучлив, той може да утвърди “Антарес ” като надеждна ракета и надлежно би могъл да притегли по-голям интерес към нея в галактическата промишленост.

Повод за оптимизъм имат изказванията, както от страна на Орбитал, по този начин и от страна НАСА, че до този миг ракета “Антарес ” с транспортен съд “Сигнус ” е най-евтината алтернатива за изпращането на потребен товар до “Международната галактическа станция ”, като стартовете са по-евтини от тези на кораба на СпейсЕкс “Драгън ”, както и на совалката “Дрийм Чейсър ” (която понастоящем се създава и още не е летяла на действителна галактическа мисия).

Повод за скептицизъм са ходовете на Орбитал, които, даже и откакто полетите на “Антарес ” бяха обновени след повредата през 2014 година, не престават да имат желание да купуват ракети “Атлас ” за “Сигнус ”. Ако Орбитал избират да не употребяват личната си ракета, ще има ли тя бъдеще?

Очакваме идния старт… и отговори на въпросите.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР