Корупция, лошо управление, изтичане на мозъци, най-бедната страна – тези

...
Корупция, лошо управление, изтичане на мозъци, най-бедната страна – тези
Коментари Харесай

Експерт за България начело на ЕС: Корупция и лошо управление


Корупция, неприятно ръководство, приключване на мозъци, най-бедната страна – тези избрания нормално се чуват, когато стане дума за България. Сега обаче пред страната се открива огромен късмет да промени това състояние: с председателството на Европейския съвет.

Шанс, който наподобява ще бъде пропуснат. България поема председателството за първи път, подготовката обаче очевидно изостава и то доста. По този метод българските политици и администрация единствено затвърждават неприятното мнение, което жителите имат за тях, написа ДаниелКади, програмен шеф за Югоизточна Европа във фондация „ Фридрих Науман ”, представен от „ Дойче веле ” (Deutsche Welle).

Всъщност, на българското Председателство не му потръгна още през цялото време . Първо „ Брекзит ” придвижи България с половин година по-напред в листата на ръководителите, след това пък министър председателят Борисов подаде оставка и неизбежните предварителни избори в допълнение забавиха подготовката. И чак през май държавното управление сътвори особено министерство за Председателството на Европейски Съюз, което стартира на 4-ти януари 2018 година

Според Кадик, показателна за хода на подготовката е уебстраницата на специфичното министерство . Освен че е единствено на български език, тя даже не действа както би трябвало. Календарът със събития да вземем за пример може да се смъкна само като PDF-формат, а не се отваря електронно в същинския календар. Това е забележимият резултат от вложените 70 хиляди лв..

Министър Лиляна Павлова, която дава отговор за председателството, оповести четири целта: конкуренция, кохезия, консенсус и просвета.

Тя заяви, че проектът ще бъде утвърден от държавното управление чак на 20-ти декември. Така създаването на обособените точки остава неразбираемо, а в разнообразни изявленията непрестанно се прибавят спомагателни цели, без да се показва някаква ясна обща линия.

Повод за рецензия дава и рамката на българското Председателство . Ремонтът на основната постройка за срещи – „ Националният замък на културата ” (НДК) към момента не е приключен, пренебрегнати бяха изчезналите строителни позволения, а първичният бюджет от 17 милиона лв. трябваше да бъде повишен с още 28 милиона. Към това се прибавят тежки обвинявания за разхищаване на средства за този влиятелен план, както и за корупция при държавните поръчки. В момента за 5 милиона лв. се ремонтира площадът пред НДК – откакто цялостен ремонт на въпросното пространство беше осъществен през 2016 година за няколко милиона лв., главно европейски пари.

На този декор отчетите на Еврокомисията по Механизма за съдействие и инспекция не дават добра оценка за готовността на страната да се реформира.

България не е затворила нито една от главите, планувани в Механизма - нито във връзка с правосъдната промяна, нито в битката против корупцията, нито пък в особено въведената за страната категория „ битка против проведената престъпност ”.

Тревога съгласно Кадик буди и присъединяване на крайните националисти в държавното управление .

 

 

Vesti.bg

Важно! Това дълго време никой не ни го е казвал, а е толкоз значимо! Никога не носете облекла, които са били..

Влез и виж!



Влез в този момент в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои другари във "Фейсбук " -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

https://www.facebook.com/groups/157731821468957/



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР