Корпусът на реактора на Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ (генерален

...
Корпусът на реактора на Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ (генерален
Коментари Харесай

Поставиха корпуса на реактора на Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ

Корпусът на реактора на Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ (генерален архитект и главен реализатор – Групата компании ASE) бе подложен в планово състояние, оповестиха от съветския нуклеарен тръст.

Това е едно от основните събития в стадия по създаване на енергоблока и насочна точка за началото на монтажа на главното съоръжение на първи силует.

Поставянето се реализира на два стадия. Отначало корпусът на реактора с общо тегло повече от 330 тона, дължина 11 метра и диаметър 4,5 метра бе издигнат на транспортен портал и на специфична вагонетка по релси бе изместен в херметичната зона. После, благодарение на полярен кран, корпусът бе издигнат в централата зала на реакторното поделение и подложен на опорния пръстен в шахтата на реактора.

„ Поставянето на корпуса в планово състояние е една от най-сложните интервенции при строителство и изисква огромна акуратност. Тъй като върху опорния пръстен пада цялата тежест, то допустимото отклоняване при съвместяването на осите на корпуса на реактора и опорния пръстен е до един милиметър “, означи вицепрезидентът по плана за Беларуската АЕЦ на Групата компании ASE Виталий Медяков.

На строителната площадка на централата също бе доставен и транспортният шлюз за Втори енергоблок. Транспортният шлюз е част от оборудването с дълъг цикъл на разработване и е един от главните крупногабаритни и тежки структури на реакторното поделение. Той съставлява 14-метрова цилиндрична камера с диаметър над 9 метра, която херметично се затваря от двете страни. Вратите на шлюза се отварят по ред, като обезпечават херметичността на реакторното поделение. В интервала на употреба на енергоблока транспортният шлюз е детайл на херметичното ограждение и е предопределен за превозване на контейнери с отработено нуклеарно гориво, чохли със свежо гориво и транспортно-технологично съоръжение, належащо за употребата и обслужването на реактора.

Реакторът ВВЕР-1200 е съоръжение от ново потомство с висока продуктивност, продължителност и сигурност. Днес това е най-мощният реактор в Русия. А срокът на употреба на оборудването е 60 години.

Проектът за АЕЦ с ВВЕР-1200, по който се построява Беларуската АЕЦ, е един от най-съвременните в света и е от потомство „ 3 плюс “, като подхожда на всички интернационалните правила и условия на МААЕ. Главната специфичност на плана е комбинираното потребление на дейни и пасивни системи за сигурност. Използваните в плана решения изцяло дават отговор на постфукушимските условия за надеждността на АЕЦ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР