Коронавирусната криза се отрази във всички сфери на бизнеса, но

...
Коронавирусната криза се отрази във всички сфери на бизнеса, но
Коментари Харесай

Недвижимите имоти ще продължат да поскъпват

Коронавирусната рецесия се отрази във всички сфери на бизнеса, само че брокерите на недвижими парцели регистрират растеж в търсенето и продажбата на жилища, изключително в по-големите градове и в курортните селища в България.

Според тях има няколко аргументи за това, само че главното е, че се връща доверието към пазара на недвижими парцели в страната. Има сериозен интерес към обезценените ваканционни парцели, предлагани на пазара най-вече от чужденци, които бързат да продават собствеността си тук, и то на цена даже под нейната себестойност. Причината – затрудненото напредване в изискванията на пандемия.

Основните купувачи в този момент са българи, живеещи в България или чужбина, които влагат спестяванията си в недвижима благосъстоятелност, която да отдават чартърен, или пък да употребяват като ваканционно жилище на морето през лятото.

„ Пазарът на недвижими парцели освен че не пострада от Covid пандемията, само че в противен случай – разви се много ускорено. Очаква се и отсега нататък търсенето да е огромно, пазарът – постоянен, ипотечното кредитиране – налично, а цените да не престават да порастват “, разяснява пред Радио София Жана Стойчева , управител на imoti.net.

По думите ѝ не може да се приказва а „ балон “ в бранша , тъй като ползата към парцели е голям – дали тъй като хората желаят да влагат спестяванията си, дали тъй като следва влизането на страната ни в еврозоната.

Всичко това се следи освен в София, а на всички места в България, добави Стойчева.

Във ваканционните селища преобладаващите купувачи също към този момент са българите. И не приказваме единствено за черноморските курорти, а и за планинските.

В началото на 2021 година най-голямо повишаване се установи на вторичния пазар . Строителните материали през последните месеци нарастват със съществени проценти и това обуславя по-високите цени и при новото строителство, удостовери Жана Стойчева.

Данните на имотния пазар демонстрират, че има повишен интерес към близки до градовете къщи – до София, Пловдив, Велико Търново, Бургас и други.
Повечето купувачите търсят двустайни, тристайни жилища.

В София най-предпочитани са южните квартали , макар че някои от тях се презастроиха. В името на по-просторни жилища някои са склонни да влагат и в не толкоз привлекателни квартали. Гаражът и паркомястото към този момент се считат за наложителни , а не екстра към парцела.
С Жана Стойчева беседва Луиза Лазарова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР