Коронавирусът заразява и убива чернокожи американци в тревожно висока степен

...
Коронавирусът заразява и убива чернокожи американци в тревожно висока степен
Коментари Харесай

Шок в САЩ: COVID-19 заразява и убива чернокожи в тревожно висока степен

Коронавирусът заразява и убива чернокожи американци в обезпокоително висока степен – това написа в. "Вашингтон пост " в конюнктура на растящи претенции да се оповестява расата на болните, приетите в болница и умиращите от COVID-19.

Според разбор на вестника в окръзи с преобладаващо чернокожо население степента на заразяване е тройно по-висока, а смъртните случаи - съвсем шесткратно повече, в сравнение с в окръзи с преобладаващо бяло население.

По-високият брой заболели от диабет, сърдечни заболявания и белодробни болести измежду чернокожите американци са добре документирани и те вършат хората по-уязвими от това ново дихателно заболяване. Досега обаче в никакъв случай не е имало пандемия, която толкоз блестящо да покаже тези разлики, отбелязва "Вашингтон пост ".

В. "Гардиън " дава думата на редица учени, които изследват по какъв начин вирусът се е трансферирал от животно на човек.

Единственото несъмнено съгласно тях е, че вирусът е тръгнал от прилеп. След това той евентуално е минал през различен тип животно, преди да се трансферира върху човек на пазара за живи животни в китайския град Ухан.

Този вид пазари са извънредно рискови от санитарна позиция заради неналичието на всевъзможни хигиенични условия и смесването на разнообразни скотски типове на едно място.

Едно от допусканията е, че междинното животно е било броненосец, само че такива не са публично упоменати измежду животните, чието месо се продава на пазара в Ухан.

Това може да е и тъй като продажбата на броненосци е противозаконна. Други благоприятни условия са котки, биволи, говеда, кози, овце и гълъби.

Дори не е несъмнено, че епидемията е тръгнала от този пазар за животни в Ухан. Анализ на първите 41 пациенти на COVID-19 в авторитетното здравно списание "Лансет " открива, че 27 от тях са имали директен допир с този пазар, само че това не е по този начин при първия прочут случай на болестта, отбелязва "Гардиън ".

Президентът Тръмп разкритикува Световната здравна организация, избирайки си нов политически зложелател за атакуване и заплашвайки да спре финансирането на тази водеща здравна институция в миг, когато гибелен вирус опустошава планетата, написа в. "Ню Йорк таймс ".

Тръмп упрекна СЗО, че не е била задоволително нападателна в битката с вируса и съобщи, че ще бъде спряно изплащането на вноската на Съединени американски щати за организацията.

В реалност Тръмп се пробва да осъжда СЗО за същите пропуски, в които бяха упрекнати той и администрацията му.

Здравни специалисти обявиха, че обществените отричания на президента, че вирусът е рисков, са забавили реакцията на Съединени американски щати, което включва закъснели проби и нескладиране на защитни съоръжения, отбелязва вестникът.

Президентът изглеждаше изключително сърдит на СЗО за изказването й, че не поддържа решението му от 31 януари да ограничи някои пътувания от Китай поради вируса.

По това време организацията съобщи, че "ограничаването на придвижването на хора и артикули по време на здравни изключителни обстановки е безрезултатно в множеството обстановки и може да отклони запаси от други дейности ", отбелязва "Ню Йорк таймс ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР