Коронавирусът в България е все по-заразен, а случаите у нас

...
Коронавирусът в България е все по-заразен, а случаите у нас
Коментари Харесай

Вирусът е все по-заразен, можем да стигнем 5000-6000 случая на ден

Коронавирусът в България е все по-заразен, а случаите у нас могат да стигнат до 5000-6000 дневно. Това предизвести националният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в ефира на NOVA, разяснявайки регистрирания през последното денонощие.

Средният брой хора, които се заразяват от един притежател на вируса, се покачва, като към този момент 10 души у нас заразяват 12. Има заплаха да се стигне до 7-8 пъти по-голяма заболеваемост, каквато е обстановката в Израел, Чехия и Черна гора.

" Спокойно можем да стигнем 5000-6000 инфектирани дневно. Това се случва в редица европейски страни сега. Хората би трябвало да схванат, че всичко зависи от държанието им ", изясни доцент Кунчев.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Стотици хиляди българи може да се заразят с ковид до к...

Националният здравен контрольор е срещу връщането на КПП-тата и затварянето на градове. Това е доста последна мярка, която обаче няма огромен резултат. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи.

Следващата мярка би трябвало да бъде ограничението на събирането на хора – в питейните заведения, на стадионите, даже и на митингите. Следващите стъпки са, както и спортните събития. Доц. Кунчев счита, че към този момент е пристигнал моментът за това.

" Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се слагат по карантина. Те стават 10, а не 14. Карантинират се контактните според от близостта на другарство ", изясни доцент Кунчев.

Медиците няма да се оправят с настъпващата болест – при 500 инфектирани в София контактните лица стигат до хиляди хора. Съгласно закона хората, които знаят, че би трябвало да са в изолираност, само че я нарушават, носят отговорност.



" Когато излезе позитивната проба на даден човек – тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от персоналния доктор. Тази информация стига до институциите. Максимално бързо могат да се вземат ограничения ", счита доцент Кунчев.

Все още е проблем е по какъв начин човек да излезе, с цел да си направи тест, в случай че има подозрение, че е позитивен и е в изолираност. Вече се договаря с НЗОК, с цел да може персоналните лекари да вършат проби по домовете, въпреки и бързи. Ако пробата ни се окаже негативен, това не значи, че карантината ни като контактно лице отпада.

" Когато приказваме за 2000 случая е ясно, че строго наставление за всеки един няма по какъв начин да имаме. Важното е да персоналните лекари да имат опция да изследват, тъй като това ще облекчи както пациентите, по този начин и тях ", добави доцент Кунчев.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР