Коронавирусът се отразява значително на животозастраховането, посочват от Асоциацията на

...
Коронавирусът се отразява значително на животозастраховането, посочват от Асоциацията на
Коментари Харесай

Обезщетенията по застраховки Живот са скочили с 50% в пандемията

Коронавирусът се отразява доста на животозастраховането, показват от Асоциацията на българските застрахователи (АЗБ). Компаниите в сектора отчитат скок от 50% на изплатените компенсации по застраховки " Живот " през първото полугодие на тази година спрямо предпандемичната 2019 година Спрямо първото полугодие на 2020 година растежът е 27%.

За тази година в интервала януари-юни изплатените вреди в животостраховането са за 122 млн. лева, демонстрира статистиката на Комисията за финансов контрол. На двегодишна база през юни ръстът им е бил 45%, а през февруари е достигнал 60%.

От АЗБ напомнят още, че през предходната година жовотозастраховането е отчело огромен спад вследствие на пандемичната обстановка, само че през тази година към този момент се вижда значителен ръст на приходите. Темпът е изпреварващ по отношение на общото обезпечаване, което е относително рядка обстановка за българския пазар, споделят от сектора. Към юни 2021 година премийният доход в животозастраховането доближава 296 млн., което е 30,2% повишаване за една година. Все отново растежът на приходите е надалеч по-скромен от разноските по отношение на изплатените вреди, показват от сектора.

Най-значително се усилва премийният доход - с цели 133% - на застраховките „ Живот “, свързани с капиталов фонд. Събраните награди по този вид застраховки възлизат на близо 113 млн. лева – близо 2,5 пъти повече спрямо юни 2019 година, когато премийният доход е бил 46 млн. лева Застрахователите регистрират, че съществена заслуга за повишения интерес към този вид застраховки имат нулевите и даже негативни лихви по депозитите. Спестителите търсят опция на неизгодните банкови сметки.

В същото време би трябвало да се регистрира и заслугата на повишеното кредитиране, тъй като съвсем всички банки обвързват отпущането и на най-ниските заеми със подписване на застраховка " Живот ".

Повишен е ползата и към здравните застраховки, показват от АБЗ. По линия на застраховка „ Заболяване “ за първото полугодие премийният доход е над 42 млн. лева - с 8% по-висок отпреди година.

ОБЩО ЗАСТРАХОВАНЕ

По линия на най-масовите автомобилни застраховки се регистрира растеж на премийния доход от 6,1% на " Гражданска отговорност “, като събраните награди са 583 млн. лева При „ Каско “ приходите са с 9,6% повече до 352 млн. лева Заедно с това обаче се вижда и изпреварващ растеж при изплатените компенсации по вреди по автомобилни застраховки. За Гражданско отделение този растеж е 8% по отношение на същия интервал на 2020 г. 

Пазарът на общото обезпечаване като цяло е повишен с 9,7 % на годишна база, най-високият за последните 12 месеца. Към юни премийният доход е в размер на 1.338 милиарда лева, а изплатените компенсации са 526 млн. лева, като изменението на годишна база е 5,3%.      

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР