Коронавирусът най-вероятно ще остави траен отпечатък върху световната икономика, като

...
Коронавирусът най-вероятно ще остави траен отпечатък върху световната икономика, като
Коментари Харесай

COVID-19 оставя траен отпечатък върху световната икономика

 Коронавирусът най-вероятно ще остави дълготраен отпечатък върху международната стопанска система, като внесе трайни промени в нея, само че и значими уроци, написа Си Ен Ен.

Проследяването на вируса евентуално ще стане част от нашия живот, както бяха ограниченията за сигурност след нападенията от 11 септември. Важно е да се влага в нужната инфраструктура за разкриване на бъдещи вирусни епидемии. Тази инвестиция ще отбрани стопанската система при положение, че се окаже, че отбраната от COVID-19 е краткотрайна.

Много стопански системи по време на пандемията вкараха работа при кратко работно време. В резултат на това чиновниците остават на работа и получават заплати, а държавното управление компенсира остатъка от възнагражденията. Дистанционната работа ще се среща все по-често. Налице са доказателства, че работата от вкъщи е тъкмо толкоз продуктивна, колкото и работата от офис.

Предизвиканата от пандемията рецесия форсира темпът на цифрова промяна с разширение на интернет-търговията и по-бързото приемане на телемедицината, видеоконференциите, образованието през интернет.

От друга страна, фирмите, свързани във верига за доставяне, се сблъскват с компликации. Вероятно огромна част от тях ще сменят местата на своите индустриални мощности, като тази наклонност няма да сътвори нови работни места, защото го-голяма част от производството ще бъде автоматизирано.

Правителствата ще се разрастват, защото би трябвало да извършват ролята на осигурител и финален вложител по време на рецесията. Публичният дълг ще се " помпа ", създавайки финансови проблеми в целия свят, считат анализаторите.

Най-важният урок, който може да се научи от пандемията, е значимостта на това да се работи дружно за решение на проблемите, които въздействат върху цялото човечество. В умозаключение Си Ен Ен акцентира, че светът е доста по-силен, когато е обединен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР