„Короната”, освен здравето и нормалния ежедневен битов ред, атакува индиректно

...
„Короната”, освен здравето и нормалния ежедневен битов ред, атакува индиректно
Коментари Харесай

Кредит срещу влог – добър антикризисен ход

„ Короната”, с изключение на здравето и естествения всекидневен битов ред, нападна косвено и приходите. Много хора останаха без работа, без бизнес, други работят със затихващи темпове без ясна визия за бъдещето даже и до края на годината.

Тези, които са съумели да заделят нещо в „ мирните” години, най-често го държат на депозит. В настоящето безпарично време те умуват дали да си оказват помощ с белите пари за черните дни, които настъпиха. И теглят авансово от срочните си влогове, с което напълно зануляват даже и мижавите десети от %, които банките им дават.

Друго е по-интелигентното решение: даже при остра финансова потребност, сънят на парите в банковата сметка да бъде пощаден. Това може да стане с един тип нецелеви потребителски заем, който употребява за поръчителство средствата по депозита.

Кредит против депозит не е нова форма,

само че в настоящия миг може да се окаже извънредно подобаваща за превъзмогване на краткотрайните парични усложнения. При това - без да се унищожават насъбраните спестявания.

От особена значимост е и цената на този тип заеми. Те костват сред 2 и 4 % в случай, че междинната рента по потребителските заеми по последни данни на Българска народна банка е малко под 8 на 100.

Депозитът се „ замразява”, тъй че да бъде поръчител за обслужването на настоящия заем.

Ето един явен образец от

практиката на Тексимбанк .

Годишният % на разноските за заем в размер на 20 000 лева, гарантиран с 12-месечен депoзит в лв. излиза 4.07 на 100. Срокът на погасяване е 7 година - с изменчив годишен лихвен % 3.70% и с включена такса за разглеждане на искане за заем и утвърждение на кредитна договорка. В посоченият ГПР (4.07%) са включени еднократна такса за разглеждане на искане за заем и за утвърждение на кредитна договорка - 0.5% върху позволения размер на потребителския заем, също по този начин таксата за разкриване на разплащателна сметка (2.00 лева.), както и таксата за месечно обслужване - 1.80 лв.. Месечната вноска по заема е 199.65 лв., а общата дължима сума - 24 276.06 лв.. Тоест - вземаш 20 000 и за седем години връщаш 24 276 лв.. Депозитът остава блокиран до връщането на заема.

Предлаганият от Тексимбанк „ Кредит, гарантиран с парични средства” е с логото „ Защо да харчите спестяванията си, когато могат сполучливо да работят за Вас?” Максималната сума, която може да се вземе е до 95% от размера на депозита, като за поръчителство служи депозит в лв. или евро, тъй като и заема се тегли в лв. или евро. При доларите процентът е 80...

Ако депозитът на клиента не е в банката кредитодател, съществуването му се потвърждава с депозитен документ от банката, в която се намират парите. Дали е задоволително за банката заемодател, тя взема решение. Ето и няколко съответни предложения.

Инвестбанк

предлага „ Кредит на физически лица, гарантиран с парични средства”. Кредитът се отпуска за настоящи потребности. Друга вариация е овърдрафтът по разплащателна сметка с/без издадена дебитна карта, или по кредитна карта. Максималният период на погасяване при заем с погасителен проект е 10 години, при кредит-овърдрафт - до 24 месеца с алтернатива за възобновяване и при кредитен предел по кредитна карта - до 24 месеца с алтернатива за възобновяване.

Максималният кредитен размер е до 90% от размера на обезпечението, само че в случай че депозитът е с предплатено погашение на лихвата, тогава максимумът е до 80 на 100. Ако за поръчителство служи доларов депозит, размерът на заема също е до 80% от депозита.

Банката работи с закрепен лихвен %, изчислен като среднопретеглен % по всички, служещи за поръчителство сметки – разплащателни сметки/влогове/депозити + надбавка от 2.50 пункта.

Банка ДСК предлага

„ Кредит със залог на влог”. Предимствата, които трезорът акцентира, са няколко: опция за договаряне на гратисен интервал за издължаване на главницата – до 3 месеца; не се изисква засвидетелствуване за приемания доход; не се наблюдава целевото консумиране на средствата от кредита; клиентът получава рента върху предоставения като поръчителство влог/депозит. Парите се отпускат за период до 10 години. Подчертава се, че няма възрастово ограничаване за кредитоискателите.

По заемите се ползва изменчив лихвен %, образуван от цената на референтен лихвен % - „ междинен лихвен % по срочни депозити в лв. на семейства, със период над 1 ден до 2 години и надбавка за заеми в лв. или референтен лихвен %, представляващ лихвен бенчмарк 6-месечен EURIBOR и надбавка “.

С продукта си „ Потребителски заем с парично обезпечение”

ДБанк позволява

присъединяване в схемата и на непосредствен до кредитоискателя човек: „ Aко Вие или Ваш непосредствен сте вложили спестяванията си в Д Банк за избран период и незабавно се нуждаете от средства, не е нужно да закривате депозита си и да изгубите лихвите по него. Може да блокирате сумата по депозита и да я употребявате като поръчителство за заем, който банката ще Ви отпусне при по-ниска рента.”

Максималният период на заема е 84 месеца, а лихвата се образува от лихвата по депозита + 2.50% надбавка. И тук - както при множеството банки - се отпуска заем до 90% от размера на депозита. При доларовите заеми обаче банката е по-предпазлива - до 75 на 100 от размера на депозита.

Лихвеният % на заема се дефинира като общ брой на лихвата по привлечените средства към датата на разпределяне на заема + 2.50% (фиксирана за първата година и променлива за останалия период, като за него тя е образувана с базисен показател 6-месечен EURIBOR + надбавка). Така Годишният % на разноските (ГПР) е 3.2655 % за потребителски заем със
залог на пари по спестовна сметка в размер на 15 000 лева, за период от 60 месеца, с обща рента от 2.57% (формирана от общ брой на лихвата по привлечените средства към датата на разпределяне на заема + 2.50%) за първата година. Лихвата за останалия период е променлива. Общата дължима сума по заема е 16 246.42 лева, а месечната вноска е 266.67 лв..

ЦКБ предлага

„ Потребителски заем, гарантиран с парични средства” в размер до 100 000 лева (или равностойността им в евро) и с оптимален период за погасяване 5 години. Лихвите тук варират от периода на заема и се образуват от лихвата по депозита + 1% надбавка - при период на заема от 1 година, + 3% - при период на заема до 3 година, и + 4.5% - при заем до 5 години.

Годишният % на разноските e в размер на 3.71% при заем в размер на 10 000 лв., период на погашение 1 година и закрепен лихвен % за едногодишния интервал - 1,3% (лихва по депозит 0,3 + надбавка 1%). Към ГПР-то са включени еднократна такса за оценка на платежоспособност 1% от размера на заема и месечна такса за обслужване на сметката 2,20 лв.. Обща дължима сума е 10 196,97 лв. (такси и лихви общо) и размер на месечна вноска 839.21 лв..

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР