Корейският режисьор Понг Джун Хо е добре познат на публиката

...
Корейският режисьор Понг Джун Хо е добре познат на публиката
Коментари Харесай

С шест номинации за Оскар Паразит на Понг Джун Хо създаде прецедент в историята

Корейският режисьор Понг Джун Хо е добре прочут на публиката и киноспециалистите в Кан - негови произведения вземат участие на най-авторитетния кинофестивал от 2006 година, когато е премиерата на " Чудовището ", почетен с премията " C.I.C.A.E. ". През 2008 и 2009 година в " Особен взор " са показани поредно триптихът " Токио! " (режисиран дружно с Мишел Гондри и Леос Каракс) и " Майка ". През 2017 година " Окджа " беше номиниран за " Златна палма ", а предходната година режисьорът бе почетен с тази влиятелна премия за седмия си пълнометражен филм - " Паразит ". Творбата му беше номинирана за три награди " Златен глобус " и справедливо завоюва за най-хубав чуждоезичен филм, в Торонто сграбчи влиятелната Награда на публиката, в Сан Себастиан получи наградата на ФИПРЕССИ за филм на годината - единствено за 2019-а творбата има в актива си над 100 награди и 150 номинации. Най-новото самопризнание за " Паразит " са шестте номинации за " Оскар 2020 ".

През всичките 92 години, в които стотици хора, посветили живота си на киното, основават филми и мечтаят някой ден тяхното име да бъде произнесено от подиума, на който се раздават най-жадуваните златни воини, се броят на пръсти случаите, в които чуждоезични произведения са включвани измежду номинациите за най-хубав филм. През 2020 година пристигна ред на корейския режисьор Понг Джун Хо да очарова гласуващите учени със своята завладяваща, провокативна, откровена история.

Самият факт, че южнокорейски филм бе упоменат шест пъти в оповестяването на номинациите за 92-рите награди " Оскар " е извънредно достижение и непредвиден казус в историята. В очакване на раздаването на златните статуетки на 9 февруари да напомним, че " Паразит " ще бъде специфичен акцент в програмата на 24-тия " София филм фест ".

" В тази завладяваща комедия корейският занаятчия на киното преплита напрежението от нахлуването в чужд дом с остра рецензия на общественото неравноправие. Увлечени в играта да познаем кое от двете фамилии е по-порочно, едвам най-после осъзнаваме, че капитализмът е същинският паразит. Съвсем ненадейно, след финалния поврат оставаме с нежния размисъл за фамилната обич, която постоянно надвива, и постоянно закъснялото просветление, че дом не може да се купи с пари ", е мнението на критичката Изабел Стивънс в Sight & Sound magazine.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР