Корейският автомобилен производител разработи система за задвижване на колелата с

...
Корейският автомобилен производител разработи система за задвижване на колелата с
Коментари Харесай

Колелото Clever Uni на Hyundai заменя класическото окачване? - видео

Корейският авто производител създаде система за задвижване на колелата с планетарен редуктор и преносими връзки с четири зъбни колела всеки. Може би не сте предполагали, че има нещо неправилно с положителните остарели полуоски и шарнири, само че Hyundai споделя, че има по-добро решение. Корейският авто производител е създал това, което назовава универсална система за задвижване на колелата, в резюме " Uni Wheel ", която дава обещание огромна успеваемост, комфорт и пакетни преимущества за бъдещите електрически автомобили.

Всичко се основава на планетарна предавка. В Uni Wheel предавката взема сила от електрическия мотор на автомобила. От двете страни на зъбно колело има четири пиньонни зъбни колела, подредени в връзки, които задвижват планетарното зъбно колело. Умното е, че връзките са проектирани по подобен метод, че да могат да се движат нагоре и надолу и от едната към другата страна, до момента в който непрестанно задвижват планетарната предавка. Докато колелото на автомобила се движи по повърхността на пътя, връзките на пиньон-зъбно колело също се движат, само че планетарния възел остава закрепен на място.



Hyundai откри също, че предаването на мощността остава удивително непрекъснато, без значение от хода на връзките на зъбното колело. Разбира се, ние не знаем тъкмо какъв брой по-ефективен е Uni Wheel от обичайна полуоска и шарнири. Но с електрическите автомобили производителите на коли би трябвало да търсят последователно увеличение на успеваемостта на всички места.

EPA счита един галон гориво /3,75 л/ за равностоен на 33,7 кВтч. Казано по различен метод, Hyundai Ioniq 5 със задно задвижване на дълги дистанции изминава своите 303 благи с еквивалента на 2,3 галона /8,74 л/, основан на неговата батерия от 77,4 кВтч. Когато погледнете електрическите автомобили по този метод, стартирате да разбирате за какво техните производители би трябвало да работят интензивно, с цел да реализиран по-голяма успеваемост.

Hyundai може да възрази, че сравнението на класиката с Uni Wheel не е подходящо, защото това ново решение предлага преимущества на компановката. Uni Wheel отстрани нуждата от обособена редукторна предавка, защото тази работа се извършва от слънчеви и планетарни предавки. (В момента Hyundai работи със съответствие 6,241:1, само че това може да бъде променено за индустриално приложение.) Това разрешава моторът да бъде подложен покрай колелото, освобождавайки място в средата на оста.

Засега Hyundai планува Uni Wheel да работи извънредно с обособени мотори покрай колелата. Дори при електрически автомобили с голям брой мотори на една и съща ос, автомобилната промишленост към момента употребява много стандартно оформление с мотори в централен корпус и полувалове и шарнири прикрепени към колелата. Очевидно същото важи и за електрическите автомобили с един мотор на ос.

Отваряйки това пространство, Hyundai споделя, че към този момент може да опакова повече батерийни кафези и/или вътрешно пространство. Така че EV с по-малък отпечатък може да има вътрешно пространство и потенциал на батерията на по-голямо транспортно средство.

Това, което е толкоз забавно в предлагането е неговата елементарност. Това са единствено предавки и доста по-малко от да речем, многостепенна трансмисия за кола с двг.

В прессъобщение Hyundai разказва Uni Wheel като " промяна на парадигмата ". Свикнали сме производителите на коли да вършат огромни изказвания в обществените си връзки, само че това към този момент е доста огромна поръчка. Времето ще покаже дали това ще доближи до произвеждане, камо ли да стане нов стандарт.

Остават и огромни въпроси. Например, къде ще монтирате спирачки, когато имате тази планетарна скоростна кутия, избутана до ъглите на колата? Как се отразява на тежестта без пружини? И по-евтино или по-скъпо ли е да се употребяват мотори на всяко колело, в сравнение с мотор или мотори в центъра на колата? Надяваме се, че скоро ще научим повече, тъй като това е обещаващо развиване...
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР