Належащо е да бъдат приети промени в Закона за кадастъра

...
Належащо е да бъдат приети промени в Закона за кадастъра
Коментари Харесай

Проектирането на тунел под връх Шипка е възможно да започне през 2025 г.

Належащо е да бъдат признати промени в Закона за кадастъра и имотния указател, които да облекчат процедурите по съобщаване при определяне на очевидна фактическа неточност

Дейностите по изработването на техническия план за тунел под връх Шипка е допустимо да стартират през 2025 година През актуалната година би трябвало да бъдат подхванати дейности за обезпечаване на площите при порталите на тунелите. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството инж. Виолета Коритарова по време на чуване в Народното събрание за хода на работата по плана. Той включва построяването на пет тунела с обща дължина 4 км. Този под Шипка ще бъде с дължина от 3,2 км, а останалите четири са по-малки. Ще бъдат издигнати още 6 моста и 1 подлез, 12 армирани насипа, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

Пред народните представители инж. Коритарова съобщи, че огромните инфраструктурни обекти са от извънредно значение освен за районите, а и за развиването на стопанската система на страната, за повишение качеството на живот, обезпечаване на по-висока претовареност и по-високи приходи. Освен това те ще спомагат за повишение на интернационалната транспортна съгласуваност, която е от все по-голямо значение в световния свят.

Тя подсети, че построяването на тунела под Шипка се чака повече от 127 години, а откакто през 2019 година планът най-накрая е раздвижен, процедурите са бавени с разнообразни причини. Затова незабавно откакто Върховият административен съд отхвърли проекта за ръководство на парк „ Българка “, в който попадаше оборудването и който забраняваше всякакво ново строителство в обсега на парка, стартирах поредност от срещи. Вече е направена пътна карта за реализиране на законови процедури по подготовката и осъществяването на капиталовия план със периоди и отговорници, осведоми министърът като регистрира и напъните на свои прародители за напредването на плана.

Заради премахване на очевидна фактическа неточност срокът на контракта за планиране е бил спрян, считано от края на юли 2023 година, сподели министърът. До края на този месец се чака водни обекти с неверно отразен обсег да бъдат нанесени в кадастралната карта и кадастралните регистри, а заповедта на Службата по геодезия, картография и кадастър Габрово, с която са утвърдени промените, да влезе в действие. Инж. Коритарова обърна внимание, че е необходимо да бъдат признати промени в Закона за кадастъра и имотния указател, които да облекчат процедурите по съобщаване при определяне на очевидна фактическа неточност.

Предложили сме да се обмисли вид в границите на цената на контракта да се създаде при опция трета лента, която да поеме трафика след реализацията на плана, сподели още тя. За всички тунели е нужна смяна на утвърждения обстоен организационен проект – парцеларен проект (ПУП-ПП) и осъществяване на отчуждителни процедури за теренно застраховане на строително-монтажните работи в зоната на порталите на тунелите, както и за създаване на тунел 4 по открит прийом, добави още министър Коритарова.

Тунелът под Шипка ще е основна точка при придвижването в посока Север - Юг и посредством него ще се реализира прекосяването през Стара планина в централната част на България. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната - в област Стара Загора. Проектът е включен за финансиране в стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година Проектирането му започва след близо тригодишна процедура по Закона за публичните поръчки, почнала през 2019 година и минала през обжалване и глоба на съда. Срокът за планиране на оборудването е осем месеца, а строителството ще продължи към три години и половина.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД „ Консорциум „ ПСВТ “. Стойността на контракта с предмет „ Проектиране и строителство на обект: „ Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, в това число тунел под връх Шипка “ е 358 млн. лева с Данък добавена стойност. Договорът за строителен контрол е на стойност близо 6,5 млн. лева Консултант е ДЗЗД „ Трансконсулт – Свеко “. Двата контракта са подписани през месец юни 2022 година

В рамките на чуването стана ясно, че продължава създаването на идейни и механически планове за обхода на гр. Казанлък. За нас е значимо да осигурим прекосяване на целия трафик отвън урбанизираната територия на града, увери районният министър.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР