Корекция на коритото на река Ерма се извършва като мярка

...
Корекция на коритото на река Ерма се извършва като мярка
Коментари Харесай

Коригират коритото на р. Ерма, за да не замърсява водите...

Корекция на коритото на река Ерма се прави като мярка против замърсяването от хвостохранилището край Златоград. Целта е понижаване на размътването на хвоста в опашката на хвостохранилищет, като се уловят свежите води на реката и се отведат релативно бистри в утаечното езеро, оповестиха от РИОСВ-Смолян. Проби, взети от 6 места в региона преди дни от инспекцията и Басейнова дирекция, откриха наднормени стойности на тежки метали в реките в региона.

" Горубсо -Златоград " - оператор на хвостохранилището е почнало работа по коригирането на реката в сходство с предписанията. Очакваният резултат е попречване на замърсявания при интензивни превалявания.

Екоинспекцията е почнала административно-наказателна процедура против „ Горубсо Златоград “ АД за налагане на наказания за замърсяването.

След среща с регионалния шеф на Смолян Недялко Славов е взето решение да се направи междуведомствена инспекция с представители на всички институции, които имат отношение към решението на казуса. Заедно с това продължава и засиленият взаимен надзор от страна на органите на Министерство на околната среда и водите - Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян и Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ (БДИБР), като още веднъж се вземат водни проби. Операторът на хвостохранилището също прави всекидневен мониторинг на отпадъчните води от изхода на хвостохранилище в сходство с даденото наставление от инспекцията. Извършва се разбор по следните индикатори – рН, ХПК, неразтворени субстанции, арсен, кадмий, мед, живак, олово, цинк, желязо, хром (шествалентен). Справка на резултатите от контролния мониторинг демонстрира, че за интервала от 2012 година до момента е открито два пъти превишение по индикатор цинк (през юни 2012 година и юни 2015 г.), за което на сдружението е наложена глоба. Отчетено е превишение на неразтворени субстанции и леко превишение на желязо при спешната обстановка през 2017 година, ниски температури доведоха до заледяване на езерото и отпадъчните води от обогатителната фабрика без филтриране замърсиха водите на р. Голяма. Отклонение при другите индикатори на надзор според позволение за заустване №33120056/26.04.2005г. не са открити, декларират от двете инстанции.
тагове река ерма корито златоград хвост
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР