Корабът Царевна със 17 българи на борда, който от месец

...
Корабът Царевна със 17 българи на борда, който от месец
Коментари Харесай

Близките на моряците ни, блокиран в Мариупол: Използват ги за жив щит


Корабът " Царевна " със 17 българи на борда, който от месец е блокиран на пристанището в Мариупол, към този момент е със вреди в резултат на военните дейности.

За това сигнализираха околните на моряците и приканиха страната ни да предприеме незабавни ограничения за евакуацията им, защото обстановката е сериозна.


" Царевна " и още 4 други задгранични кораба са блокирани в Мариупол от началото на войната.

През последните дни обстановката е ескалирала и към този момент се водят дейни бойни дейности на самото пристанище, обясниха околните на екипажа. От партия " Възраждане " оповестиха, че при започване на войната са алармирали за казуса персонално министъра на външните работи Теодора Генчовска и премиера Кирил Петков, само че реакция не е последвала.

От външно министерство дадоха отговор пред bTV, че чакат отговор от украинската страна за обезпечаването на кулоар за евакуация на кораба. bTV насочи питане и до транспортното министерство и морската администрация.

" Украинските войски ги задържат там на пристанището и просто ги държат като щит, като жив щит ", сподели Радка Миланова, сестра на моряк.

" Хвърчат шрапнели. Вчера бяха шрапнели, през днешния ден може да е бомба. И не да хвръкне шрапнел, а бомбата да падне на кораба. Какво чакаме, да ги избият ли? ", сподели Севдалина Стоянова, която е брачна половинка на моряк.

" Те са заложници на безхаберието на българското държавно управление, което прави всичко належащо, с цел да подкрепя Украйна, само че не му пука за българските жители там ", съобщи ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов.

„ Още на 15 март външно министерство незабавно изпрати информацията до нашето посолство в Лондон, които са упълномощени за интернационалната морска организация и нашият дипломат там е показал въпроса за сини коридори, само че на този стадий още не са контрактувани дефинитивно. По отношение на украинските управляващи сме изпратили публична вербална нота до посолството в София с молба за образуване на сини коридори и на двата кораба и на „ Рожен “ и „ Царевна “, само че на този стадий няма. Трябва да се означи също, че през цялото време на войната ние сме съдействали на 7 български моряка да се приберат в България. Двама бяха свалени от „ Рожен “ след седмица пожелаха други четирима “, сподели Антон Марков, Министерство на външните работи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР