Кораб на китайската брегова охрана блокира филипински патрулен кораб, навлизащ

...
Кораб на китайската брегова охрана блокира филипински патрулен кораб, навлизащ
Коментари Харесай

Напрегнат сблъсък: Филипините се изправят срещу Китай заради претенции за море

Кораб на китайската брегова защита блокира филипински патрулен транспортен съд , навлизащ в противоречива плитчина в Южнокитайско море, причинявайки плашещ съвсем конфликт в последния акт на експанзията на Пекин на стратегическия воден път, предава „ Асошиейтед прес “.

Сблъсъкът в намерено море в неделя сред по-големия китайски транспортен съд и BRP Malapascua на филипинската брегова защита покрай Second Thomas Shoal беше измежду напрегнатите моменти , които той и различен филипински транспортен съд срещнаха по време на едноседмично наблюдаване на суверенитета в един от най-оспорваните водни пътища в света.

Филипинската брегова защита предложения дребна група публицисти, в това число трима от „ Асошиейтед прес “, да се причислят към 1670-километровия (1038 мили) патрул за първи път като част от нова филипинска тактика, ориентирана към разкритие на все по-агресивните дейности на Китай в Южнокитайско море, където се прави оценка на 5 трилиона $ световна търговия всяка година, прецизира изданието.

В пареща лятна горещина , само че относително спокойни води , Malapascua и различен транспортен съд на филипинската брегова защита – BRP Malabrigo, се насочиха към фронтовата линия на от дълго време кипящите териториални спорове . Те минаха около поредност от необятно разпръснати острови, островчета и рифове, окупирани от Филипините и искания за тях, търсейки признаци на посягане , противозаконен лов на риба и други закани .

В региони, окупирани или следени от Китай, филипинските патрулни кораби получиха радио предизвестия на китайски и пресечен британски, нареждайки им неотложно да изоставен това, което китайската брегова защита и военноморските радиообаждащи твърдяха, че са „ безспорни територии “ на Пекин и издавайки неуточнени закани за непокорство .

Враждебните дейности доближиха своя връх в неделя сутринта в окупираната от Филипините Втора Томасова плитчина в архипелага Спратли, най-ожесточено оспорваният район в оживения морски канал. Докато двата патрулни кораба се приближиха до плитките тюркоазени води на плитчината за подводно изследване, китайската брегова защита неведнъж ги предизвести по радиото да изоставен региона, който е на към 194 километра (121 мили) западно от филипинската островна провинция Палаван . След няколко радиообмена обаждащият се от китайската брегова защита, звучащ разчувствуван, предизвести за неуточнени противникови дейности. Китайският представител сподели:

„ Тъй като пренебрегнахте нашето предизвестие, ние ще предприемем по-нататъшни нужни ограничения по отношение на вас в сходство със законите и всички произлизащи от това последици ще бъдат понесени от вас. “

Кораб на китайската брегова защита бързо се приближи и засенчи по-малките Malapascua и Malabrigo. Когато Malapascua маневрира към устието на плитчината, китайският транспортен съд ненадейно се реалокира, с цел да го блокира, приближавайки се на 36 до 46 метра (120 до 150 фута) от носа му, сподели капитанът на Malapascua, капитан Родел Ернандес. За да избегне конфликт, Ернандес внезапно обърна посоката на кораба си, след което изключи мотора, с цел да спре лодката изцяло.

Филипинският личен състав на борда на корабите – и публицисти, които са уловили напрегнатия миг на камерата – следят в уплашено безмълвие. Но Malapascua насочи тъкмо в точния момент, с цел да избегне евентуално злополучие. По-късно Ернандес разяснява пред публицисти, че „ неочакваната и в действителност доста рискова маневра “ на кораба на китайската брегова защита е пренебрегнала интернационалните правила за отбягване на конфликт. Той накара филипинските кораби да изоставен региона след срещата за сигурността на корабите и личния състав . По-рано голям китайски военноморски транспортен съд засенчи двата филипински патрулни кораба в тъмната нощ, до момента в който пътуваха покрай Суби, един от седемте безплодни рифа, които Китай трансформира през последното десетилетие в предпазена от ракети островна база. Корабът на китайските военноморски сили е съобщил по радиото на филипинските кораби „ неотложно да изоставен и да не излизат “ .

Бреговата защита се обади по радиото, с цел да отстоява суверенните права на Филипините върху региона, преди да се отдалечи. Китай от дълго време упорства Филипините да изтеглят дребния си контингент военноморски сили и да изтеглят дейната, само че разпадаща се BRP Sierra Madre. Военноморският транспортен съд беше съзнателно закачен на плитчината през 1999 година и в този момент служи като нежен знак на териториалните искания на Манила към атола.

„ Китайските кораби постоянно блокират кораби на Военноморски сили, доставящи храна и други доставки на филипинските моряци на кораба, в това число единствено няколко дни по-рано “ , акцентира Ернандес.

Докато военните дейности сред корабите на китайската брегова защита и военноморските сили и филипинските патрулни кораби се разпростираха, китайският външен министър Чин Ган беше в Манила, където организира диалози с филипинския си сътрудник и президента Фердинанд Маркос младши в събота. Китай е подготвен да работи с Филипините за разрешаване на разликите и задълбочаване на връзките, сподели Цин.

Китайското посолство в Манила не отговори незабавно на искане на „ Асошиейтед прес “ за коментар по отношение на срещите.

В различен риф с искания на Филипините, наименуван Whitsun, филипинските патрулни кораби видяха повече от 100 хипотетични кораба на китайската милиция, подредени един до различен в няколко групи в плитчините. Китай твърди, че големите сходни на траулери кораби са риболовни кораби, само че бреговата защита на Манила подозира, че те се употребяват за наблюдаване или за задържане на рифа за бъдещо развиване.

Персоналът на филипинската брегова защита на борда на две моторни лодки се приближи до китайските кораби и им подреди посредством високоговорител да изоставен, само че никой не го направи.

Филипинските управляващи пожелаха от участващите публицисти да не издават неотложно информация за пътуването, с цел да се подсигурява сигурността на задачата и да се даде време на бреговата защита да осведоми чиновниците на защитата, правораздаването и външните работи, които дават отговор за оправянето с сензитивните териториални спорове.

Изправени пред надалеч превъзхождащия във военно отношение Китай в противоречивите води, Филипините стартираха акцията при започване на тази година, с цел да разкрият експанзията на азиатската суперсила, надявайки се, че публичното схващане и рецензиите ще принудят Пекин да съблюдава интернационалното право.

Говорителят на бреговата защита на Филипините комодор Джей Тариела посочи, че тактиката работи . Той означи, че китайският дипломат в Манила е бил подканен да организира конференция, с цел да изясни страната на Пекин на фона на възмущението от обществено публикувания видеоклип, показващ транспортен съд на китайската брегова защита, ориентиран към боен лазер при започване на февруари, който краткотрайно заслепи двама членове на екипажа на Malapascua Втори Томас Шол.

„ Ние сме Дейвид “ , безапелационен е Тариела, оприличавайки Филипините на новобранеца от библейската история.

„ Вярваме, че посредством публикуването на всички тези нападателни дейности на Китай ще намерим другари, които биха подлагали на критика Голиат. “

Териториалните спорове, включващи Китай, Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней, от дълго време се считат за азиатска възпламенителна точка и деликатна разломна линия в съперничеството сред Съединените щати и Китай в района.

Въпреки че Съединени американски щати не предявяват никакви искания към Южнокитайско море , те са разположили своите военни кораби и изтребители за патрули и военни учения с районни съдружници, с цел да поддържат свободата на навигация и прехвръкване, което съгласно тях е в националния интерес на Америка .

Пекин разкритикува неотдавнашно съглашение сред Филипините и Съединени американски щати за даване на достъп на американските сили до спомагателни филипински военни лагери. Китай се притеснява, че достъпът ще даде на Вашингтон военни плацдарми и постове за наблюдаване в северните Филипини от другата страна на морето от Тайван, което Пекин претендира за своя територия, и в провинции с аспект към Южнокитайско море, за които Пекин претендира съвсем напълно.

Вашингтон неведнъж е предупреждавал, че ще помогне за отбраната на Филипините – неговият най-стар контрактуван съдружник в Азия – в случай че филипинските сили, кораби или самолети бъдат атакувани в Южнокитайско море.

С многочислени спорове, които се задават в нещо, което наподобява като спокойна морска простор, където делфините и осветеното от звезди нощно небе карат моряците да сграбчват фотоапаратите си, капитанът на Малабриго Хулио Коларина III разяснява, че постоянно ще се стреми да остане от дясната страна на геополитическото минно поле. Той предизвести:

„ Доколкото е допустимо, ще заобикаляме спора в региона. Всички тези конкуриращи се ползи се нуждаят единствено от една искра. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР