Копие на Давид на Микеланджело, отпечатано триизмерно, ще бъде централният

...
Копие на Давид на Микеланджело, отпечатано триизмерно, ще бъде централният
Коментари Харесай

Давид на Микеланджело ще бъде отпечатан на най-големия 3D принтер

Копие на Давид на Микеланджело, отпечатано триизмерно, ще бъде централният детайл в павилиона на Италия на световното ревю в Дубай, оповестява „ Ню Йорк Таймс “. Италия иска с помощта на фамозната статуя, която от петстотин години насам е въплъщение на младежка хубост и мощ, да демонстрира италианския високотехнологичен опит в цифровата епоха. 

„ Това е технология, обвързвана с историческата памет, за бъдещите  поколения “, сподели Паоло Глисенти, общоприет комисар на Италия на ревюто. „ История и нововъведения - това са тематиките, които ни интересуват “. По всички аспекти на проекта ще работят италиански компании. Задачата им е популяризирането на италианската научна и софтуерна експертизи. „ Експо 2020 “ в Дубай трябваше да стартира при започване на този месец, само че поради коронавирусната пандемия беше отсрочено за октомври 2021 година

Давид е евентуално най-известната ренесансова скулптура в света - първата с такива замени, изваяна след античността, тя провокира мощни безредици и разногласия още от откриването си през 1504 година В своята хроника на живота на Микеланджело, писана към 50 години по-късно, Вазари я разказва като творба със „ съвършени пропорции, хубост и величие “, надминаващи “всички други скулптури, модерни или антични ”. От 1873-а неин дом е флорентинският музей Galleria dell’Accademia.

Дори в година, когато туризмът във Флоренция е съществено стеснен поради ковид, статуята упражнява мощно привличане. Сесил Холберг, шеф на Галерията на Академията, се майтапи, че Давид оглавява маркетинговия отдел на музея. „ Той притегля посетителите, а ние ги насочваме към всички останали сбирки, които са изключителни и прелестни. “

Въпреки че не e местена от близо 150 години, високата 5.17 м статуя, издялана от един цялостен блок мрамор и изкарала 368 години навън, е минала през не една и две драми. Тя е била повреждана (от психологично болен човек с чук). За нея са се борили (Италия и Флоренция). Била е в центъра на скандал и разногласия (за авторски права - относно почистването ѝ). Вдъхновявала е други художници, а през 2012 година гигантско копие даже пътува до Ню Йорк. Съвсем неотдавна взе участие и във видео апаратура. Но на първо място е копирана - и това е ставало многократно.

Това е едно от дребното творби на изкуството със страница в Уикипедия, отдадена на неговите копия, които украсяват най-невероятни места, като основния вход на кметството в Монтевидео, Уругвай, общински парк в Куинсланд, Австралия, и центъра на Сиукс Фолс, Южна Дакота. Гипсовата отливка на статуята в музея Виктория и Албърт в Лондон притегля гости, откогато е пристигнала там през 1857 година. През 2016 година в Санкт Петербург детският омбудсман на града бе получи оплакване, че копие на скулптурата, конфигурирано като част от изложбата на " Микеланджело. Създаване на света ", „ със своята голота скапва културния образ на града и опорочава детските души “. 

Дори Флоренция, с изключение на оригинала, има две копия. Едното е от мрамор и е сложено през 1910 година пред Палацо Векио, кметството на Флоренция, където е било и откриването па истинската скулптура. Бронзово копие се извисява на висок рид над града, на Пиацале Микеланджело.

3D отпечатаното копие на Давид ще бъде единственият образец, който музеят ще авторизира, след като Сесил Холберг завоюва борбата за авторски права над статуята през 2017 година Безбройните пластмасови статуетки, магнити за ледник, ключодържатели  и тениски, изпълнили  рафтовете на флорентинските магазини за сувенири, механически „ не са законни “ споделя тя.  „ Но е мъчно да се стигне до дъното на това “.

Преди 20 години отделът за компютърна графика в Станфордския университет цифровизира Давид и направи триизмерно копие, употребявайки технологии за бързо прототипиране, които разрешават основаване на „ точни реплики с понижен мащаб “. Италианската репродукция ще се възползва от софтуерния прогрес в Станфорд, коментари Грация Тучи, професор от университета във Флоренция, която координира основаването на „ цифровия близнак “ на статуята. С помощта на лазерни скенери и други принадлежности, истинската скулптура ще бъде цифровизирана (в понеделник, когато музеят е затворен за обществеността), сподели госпожа Тучи.

Данните ще бъдат обработени и по-късно употребявани за основаване на репродукция с „ най-големия тримерен принтер в света “, от „ новаторски материали “ и смоли, сподели Тучи, без да посочи какви тъкмо материали ще бъдат употребявани.  „ Все още сме в стадий на тестване “, сподели тя. След това статуята ще бъде полирана машинно и най-после ръчно, а реставраторите ще прибавят финалните линии, в това число оцветяване на копието, с цел да реализиран тоналностите в мрамора и „ с цел да придадат на работата прелестен аспект от естетическа позиция “, сподели Тучи.

Цялата „ направа “ на статуята ще бъде записана на видео и ще бъде показана на посетителите на ревюто в Дубай, а репликата ще бъде сложена в центъра на италианския павилион, тъй че посетителите да могат да я гледат от разнообразни ъгли и височини.

Процесът ще сътвори съкровищница от данни, които техниците ще предадат на Академията и биха могли да се окажат скъпи при положение, че нещо се случи с оригинала. Тази опция провокира сериозна загриженост преди няколко години, когато италиански учени разгласиха публикация, в която предизвестяват, че каквото и да е в допълнение напрежение върху към този момент напуканите глезени може да смъкна шедьовъра.

Засега глезените се оправят добре, сподели госпожа Холберг.   " Всичко е под надзор. "

След края на ревюто копието ще се върне в Италия, само че по-нататъшната му орис още не е решена.

Високотехнологично или не, копието в никакъв случай няма да подхожда  на оригинала, счита Сесил Холберг. „ Оригиналът е във Флоренция от 1504 година - сподели тя - Копието няма да изкара толкоз дълго. “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР