Концлагеристи, военнопленници, работници, полагали принудителен труд: сред жертвите на националсоциализма

...
Концлагеристи, военнопленници, работници, полагали принудителен труд: сред жертвите на националсоциализма
Коментари Харесай

Съветските жертви на нацизма: какво пише за тях в германските архиви


Концлагеристи, военнопленници, служащи, полагали насилствен труд: измежду жертвите на националсоциализма има и доста такива, чиято орис остава незнайна и до през днешния ден. В Германия профилирани уеб сайтове оферират помощ.

Архивни документи от картотеката на Германския червен кръст

Портал за изплащането на обезщетения

Наред с репарациите за Израел и за други страни, след войната Германия е възстановявала вредите и е изплащала, или продължава да изплаща обезщетения на, на някогашни концлагеристи и други потърпевши - на обща стойност над 70 милиарда евро. От началото на юни 2022 работи тематичният портал Wiedergutmachung, който сплотява всички данни от немските архиви, отнасящи се до изплащането на обезщетения на фамилиите на жертвите на националсоциализма.

Предстои в този портал, основан с помощта и на Федералния списък на Германия, да бъдат оповестени милиони цифровизирани документи от разнообразни министерства, съдилища и ведомства. За задачата немското министерство на финансите е отделило 6,7 милиона евро. Платформата е предопределена освен за научни проучвания, само че и за потомците на потърпевшите, които могат да намерят там скъпа, а нерядко и незнайна досега информация.

Архивите Аролзен
Редакцията предлага
Архивите Аролзен - на Центъра за документи на преследванията по време на нацизма - разполага с над 30 милиона документи, отнасящи се до ориста на съвсем 17 милиона души. Това е най-големият списък от този тип в света. Той дава опция гратис да се получи информация за тези, които са били, в гета, в трудови лагери, в пандизите на Гестапо. По думите на сътрудниците на архива, който се намира в Бад Аролзен в провинция Хесен, в последно време броят на запитванията нараства.

Службата за търсения на Червения кръст

Службата за търсения на Германския червен кръст оказва помощ да се изяснят орисите на хората, изчезнали безследно по време на Втората международна война, на военнопленниците, на пандизчиите от специфичните лагери в някогашната руска окупационна зона. В централната картотека с имена на тази организация има към 50 милиона цифровизирани досиета.

Работата на издирвателната работа се финансира от немското министерство на вътрешните работи. Всяко пето запитване бива задоволено, осведомят оттова.

Бази данни за руски военнопленници

По време на Втората международна война над пет милиона руски бойци попадат в немски плен. Почти три милиона от тях умират от апетит, заболявания или са разстреляни. На портала „ Съветски военни мемориали " има безграничен достъп до информацията за над 4000 заровени и за паметниците, отдадени на във всички райони на Германия. Те са маркирани на интерактивна карта. Проектът е взаимен на музея „ Берлин-Карлсхорст " и на посолството на Русия в Германия.

Скрийншот на страница на съветски от архива Аролзен

Възможност да се обясни ориста на червеноармейците, както и на цивилните жители, починали в лагерите на територията на Третия райх, оказва помощ и Центърът за документи в Дрезден. В продължение на 16 години са били оценени доста документи от архивите на Федерална Република Германия и на някогашния Съюз на съветските социалистически републики, има поименен азбучен лист на съветски. Налична е и интерактивна карта на заровените руски жители в Саксония.

Информация за насилствения труд

От 1939-а до 1945-а година насилствен труд са полагали над 12 милиона души от цяла Европа. Повечето са били от Полша, Беларус, Русия и Украйна и са били експлоатирани в индустрията, селското стопанство и в комуналните услуги.

Информация по този въпрос може да бъде открита в онлайн-архива, основан от фондацията „ Памет, отговорност и бъдеще " взаимно с Берлинския свободен университет и с Германския исторически музей. Той съдържа видео- и аудиоинтервюта с тези, които са били принуждавани да работят за Нацистка Германия - включва историите на 600 някогашни служащи от 26 страни, работили наложително в Третия райх.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР