Концесията на Пешеходния мост ще изтече чак след 13 г.

...
Концесията на Пешеходния мост ще изтече чак след 13 г.
Коментари Харесай

Покритият мост над Марица: собственост на ББР до 2035 г. срещу 830 лева наем

Концесията на Пешеходния мост ще изтече чак след 13 година и съгласно годишните отчети на администрацията всичко е изрядно ББР са безапелационни, че не са водени договаряния с Община Пловдив за изкупуване на дружеството-концесионер От решенията на Чомаков общината губи стотици хиляди левове годишно от наеми, а в подмяна получава 10 хил.лв.
В огромните български градове има малко образци за по-грозно и несъответстващо потребление на градско пространство от покрития мост на Марица в Пловдив. Дори на фона на всекидневно занемарените реки в страната, покритият битак от 90-те, който е ситуиран на основното място над реката в центъра на града изпъква. Замислен като продължение на пешеходната основна улица, по който разхождащите се да минат над Марица и да стигнат до градините на хотела (някогашния Новотел, в този момент Гранд хотел Пловдив), мостът освен не употребява гледката и ситуацията си над водата, а даже съзнателно я скрива.

Но визията е единствено един (най-видимия, с извинение) от проблемите с този мост. Даден на концесия още през 90-те, мостът е жертван да е отвън общински надзор най-малко доникъде на идващото десетилетие, когато тази концесия изтича. Годишното заплащане за него не е променяно от 2000-та година, и е неведнъж по-малко от приходите - месечният наем за целия мост, на който има над 60 магазина, е към 800 лева Новият му притежател е Българска банка за развиване (ББР), която обаче няма желание все още да го връща на община Пловдив. Така градът е жертван да пази това грозно леке в центъра, което скрива реката, още най-малко 13 години без да получава нищо от него и без да може да направи нищо за подобряването му. Действие 1. Общината дава моста Търг за право на прилагане на Пешеходния мост е извършен още през далечната 1994 година по времето на кмета доктор Гарабед Томасян. Сключва се контракт със спечелилия участник - Денис Бареков и се издава заповед на кмета за възлагане на използването, като на Бареков се учредява изключително право на прилагане против задължението да построи комерсиална зона напълно.

До построяването на обектите не се стига и след правосъдна борба, през 2000 година по времето на кмета доктор Иван Чомаков Общински съвет взима ново решение, с което подписва сегашния концесионен контракт, като дава 6-месечен период на Бареков да показа проекта за реорганизация.
Реклама
Пловдивската администрация от времето на кмета Чомаков работи като добре смазана машина, що се отнася до разпродавне на общинското имущество. Доказателства за това са публично-частните сдружения " " и " ", от покупко-продажбите на които и до през днешния ден градът страда, а общината е с вързани ръце. По негово време са продадени и тролейбусите на града.

След като е подписан в началото за 20 години, към концесионния контракт е подписано в допълнение съглашение през 2003 година, още веднъж по иниацитива на Чомаков, като е записано, че срокът се удължава на оптимално допустимия 35 година, считани от 2000 година

Така общината абдикира напълно от задължението да се грижи за обектите, които има в границите на моста. Действие 2. Мостът се покрива Първоначално мостът не е бил затворен, само че реализирането на комерсиалните площи от концесионера Денис Бареков, по плана на Марчо Минев и Димитър Куманов го довеждат до метода, по който наподобява сега.

Идеята е била да се трансформира в модерна комерсиална повърхност, която да размени разполагащите се тогава цветни сергии. По това време в България към момента няма молове и мостът е илюстрация на това по какъв начин тогавашния български бизнес си показва покритите търговски площи.
Реклама
Това е откъс от тогавашната отбрана на плана: " покритият мост ще се впише сполучливо в общия търговски комплекс дружно с трите внушителни здания на южния и северен бряг на Марица. В услуга на жителите и гостите на града, изключително по време на Пловдивския панаир, ще работят магазини с богат подбор от артикули и сувенири, заведения за хранене, игрални зали и така нататък Ефектното нощно осветяване ще придаде зрелищност на този нов акцент в панорамата на Пловдив, а специфичната многоцветна багра на моста ще основава илюзията за прелитащ като дъга над реката трен ".

Достатъчен е един взор, с цел да разберете, че от всичко това, единственото горе долу отговарящо на описанието е прелитащия над реката трен. Той има същата прелест както и вагоните на БДЖ.

На фона на положението му сега, в което мостът е една непрекъсната алея от дребни магазинчета за gsm аксесоари, облекла и бижута, е мъчно да се реши дали предходния вид на моста е бил по-зле. Ако се разноските по него, ще видите че от съвсем цялата му дължина няма никаква панорама към реката. Нещо повече - макар че е плануван с доста прозорци, множеството от тях са затъмнени от вътрешната страна.
Ако отдалеко ви се стори, че всичко с този мост е наред, то приближете се. Фотограф: Надежда Чипева
Действие 3. ББР се снабдява с мост Първоначално концесионер по контракта е " Търговски център Марица " - сдружение с предишен едноличен притежател Денис Бареков. Това е едно от многото сдружения, благосъстоятелност на Бареков.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Войната в Украйна 3 Ритейл 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Свят 1 Компании 2 Строителство и парцели 3 Икономика Реклама
Бареков има бизнес в региона на въздушния превоз, финансовото консултиране, туризма и други Известен е с това, че преди години купи активи на банкрутиралите " Плама " - Плевен, и стъкларския " Диамант " - Разград.

Бареков е в положителни връзки с ББР при предходното ръководство, като банката финансира неговия авиооператор " Ер Виа ", както и други сдружения. Справка в Търговския указател демонстрира, че през 2009 година е основан залог върху сдружението на Бареков " Търговски център Марица " за да се обезпечи дълг към " Ер Виа ". По-късно с него е гарантиран и заем към " Виа Кепитъл Партнърс " - по времето, когато " Ер Виа " към този момент влиза в неплатежоспособност.

Справка в ТР демонстрира, че ББР купува сдружението на Бареков, в една много странна договорка. Според оповестения контракт банката е платила 5 хиляди лева за компания с активи от близо 5.5 млн. лева Освен това след продажбата шеф на сдружението става Димитър Апостолов, който е в ръководството на още няколко компании на Бареков. Включително и е бил шеф на " Виа Ейъруейс ". Така че не става изключително ясно за какво банката придобива актив от собствен дебитор, който той продължава дейно да ръководи и който е заложен като гаранция за заеми.

Едва от 2019 година шеф е Веска Станчева. Действие 4. Банката и Общината
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
През миналата година неколкократно се загатна, че са водени договаряния с ББР за изкупуване на това сдружение от Община Пловдив, за което напомнят и десетки изявления в локалните медии. Това наподобява е било мощно пресилено.

" От 2019 година до сегашния миг не са водени диалози сред Община Пловдив и управлението на ББР за изкупуване на сдружението " Търговски център Марица ". Не са водени и диалози с Община Пловдив за преустановяване на концесионния контракт ", безапелационни са от ББР.

Георги Стаменов, кмет на р-н Централен, показа пред " Капитал ", че в действителност е имало предложение от негова страна за изкупуване на сдружението от ББР, като цената на към оня моменте била 4,3 млн.лв. Той не е получил поддръжка от Общината и все още " нещата са в остарялото си състояние ".

Пред Бареков към момента стои опцията да си върне сдружението до 2023 година, като от ББР разясниха пред " Капитал ", че е това е заложена в контракта за придобиване на сдружението уговорка, само че все още не е дадена сходна поръчка.

От отговорите на ББР излиза наяве, че комерсиалното сдружение възнамерява да сложи въпроси пред икономическата комисия на Община Пловдив по отношение на развиването на концесионната активност за да се разшири употребата на обектите. Действие 5. Един прекомерно преференциален актив При сключването на контракта уговорената сума на годишното заплащане е в размер на 10 хил.лв. Възнаграждението, което концесионерът заплаща, не е индексирано оттогава, цели 20 години, макар изключителните промени в българската стопанска система.

Единственото изключение е 2020 година, когато сдружението, към този момент благосъстоятелност на банката, желае и получава отстъпка поради ковид-рестрикциите. Тогава са платени 9166 лева, като е редуцирана на половина сумата от март до май - най-тежкият локдаун.

" Целият пешеходен мост с двете монолитни здания, които са към 1800 кв.м. застроена повърхност, плюс два паркинга от двата края и 1800 кв.м. търговски обекти, а другите са владеят от концесионера. При пазарен наем, даже и по-нисък от пазарния наем, и при едно вярно менажиране, този актив може да генерира немалки доходи, които да пълнят хазната на Община Пловдив. ", разяснява още районния кмет Стаменов.

Това се удостоверява и от обявите, които се откриват сега в уеб страниците за отдаване чартърен на парцели. Определената цена на квадрат на отдаван чартърен магазин тъкмо до Пешеходния мост е 37,50 лева, което за 20 кв.м. прави месечен наем от 750 лева Ако всичките 1800 кв.м. се отдават на тази цена, то това прави доход от съвсем 70 хил.лв. месечно - 7 пъти повече от годишния наем на целия мост.

Дружеството обаче регистрира доходи от малко над 500 хил.лв., което не дава отговор на опциите, които активът разрешава, даже от него да се употребяват единствено комерсиалните площи.

Според показаните годишни финансови доклади, сдружението непрестанно варира сред облага и загуба. Така, през 2015 година регистрира облага от 1.4 млн.лв., а през 2016 година салдото е негативен. В годината преди ББР да го придобие - 2017 година, сдружението е отчело облага в размер на съвсем 500 хил.лв..

За 2019 и 2020 година, под ръководството на ББР сдружението е на загуба. От ББР обясниха неприятните резултати с следствията от пандемията, които по техни думи са попречили и реализирането на проектите им за развиване, които не излиза наяве какви са били и какви са сега.

От банката обаче потвърдиха пред " Капитал " заетостта на Пешеходния мост, където по данни на Общината се разполагат 64 пространства за комерсиална активност. " На този стадий има 98% претовареност на наети обекти, като 50% от фирмите-наематели са там от самото разкриване на комерсиалния център, а останалите са дългогодишни наематели. Текучеството на наематели е сведено до най-малко. "
Идеите за моста Съоръжението служи за ентусиазъм на доста архитекти. По думите на районния кмет Георги Стаменов през годините са направени редица планове от колективи на доброволни начало, като акцентът във всички тях е мостът да бъде отворен и извърнат към реката. Но публично задание от Общината в никакъв случай не е имало и няма и сега. Един от многото планове за реорганизация на моста и превръщането му в културно пространство е предствен пред Фондация Пловдив 2019, защото съществуващия мост не си кореспондира с европейската визия на града съгласно изготвилите плана " УРБА-А " с шеф арх. Антоанета Топалова, някогашен основен проектант на Пловдив. Той не е утвърден и не влезе в апликационната книга. Дори да беше влезнал обаче, едва ли щеше да бъде изпълнен - плановете за и не престават да тънат в прахуляк. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР