Концесионерите на големите гръцки магистрали обявиха значително увеличение на пътните

...
Концесионерите на големите гръцки магистрали обявиха значително увеличение на пътните
Коментари Харесай

Пътните такси в Гърция скачат с до 16 процента от септември

Концесионерите на огромните гръцки автомагистрали оповестиха доста нарастване на пътните такси, което ще влезе в действие от идващия месец, оповестиха гръцки медии. Решението и провокира остра реакция от страна на гръцкото министерство на инфраструктурата и превоза.

В известие на министерството се споделя, че желанието му е било да бъде открито реалистично решение без натоварване на жителите през 2023 година и се акцентира, че страната ще изчерпи всички благоприятни условия, с които разполага, с цел да спре едностранни дейности на фирмите.

Припомня се, че на 3 юли концесионерите са поискали среща в министерството, на която да бъде разисквано актуализирането на пътните такси на основата на концесионните контракти. Били са извършени две срещи, на 18 и на 24 юли, на които са били дискутирани различни сюжети за намиране на решение, което да не бъде в тежест на жителите. Затова министерството е било ненадейно, когато на 28 юли е получило писмо, в което концесионерите декларират желанието си да пристъпят към доста нарастване на пътните такси.

Икономическият портал capital.gr написа, че нарастване на пътните такси, съобразено с инфлацията, е било планувано от 1 януари, само че е било замразено за шест месеца поради предизборния интервал и поради енергийната рецесия. Този период обаче към този момент е изминал и концесионерите упорстват за това, което е планувано в договорите им. Според изданието нарастването тази година би трябвало да бъде в порядъка на 12 % въз основата на показателя на потребителските цени.

Сайтът newmoney.gr прецизира, че в настояването на концесионерите нарастването на цените на някои пунктове за събиране на тол такси доближава до 16 %. Новите цени ще се отнасят единствено за интервала септември-декември, защото през идващия месец би трябвало да се дефинират таксите, които ще се събират от началото на 2024 година, още веднъж съгласно показателя на потребителските цени.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР